Πολύ εύκολη ικαριώτικη συνταγή για την διάσημη χορτόπιτα του νησιού.
Υλικά
Για την ανεβατή ζύμη
2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
Αφήνω για 40′ την ζύμη μου να ανέβει όπως λένε εδώ.
Θα χρειαστούμε και λίγο επιπλέον αλεύρι για το πάγκο.
Καθώς και μισή κούπα ελαιόλαδο για τα δύο φύλα.
Για την γέμιση
2 φλυτζάνια τσαγιού χορταρικά
1 φέτα κολοκύθα πορτοκαλί
100 γρ. τυρί φέτα και καθούρα μαζί ή ανθότυρο
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας πλιγούρι για τα υγρά
Εκτέλεση
Από χορταρικά, έβαλα μάραθο, σπανάκι, λίγα τζοχακια τρυφερά μικρά από το κήπο, μαϊντανό, δυόσμο λάπατο και την τριμμένη κολοκύθα πορτοκαλί μέσα, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Όλα τα χορταρικά τα σοτάρω για 10′ με λίγο ελαιόλαδο και στο τέλος βάζω το αυγό, τα τυριά και το πλιγούρι.
Άνοιξα το πρώτο φύλλο λίγο με το πλάστη και ύστερα βάζοντας λάδι στα χέρια το άνοιξα όσο ήθελα. Το βάζω στο ταψί, από πάνω ρίχνουμε όλη την γέμιση, και ύστερα τα δεύτερο φύλλο πάλι με τον ίδιο τρόπο. Ότι λάδι μείνει το ρίχνω από πάνω. Ναι θέλει μπόλικο ελαιόλαδο αυτή η πίτα για να γίνει και τραγανοαφράτη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις, φυσιολογικό ψήσιμο, στους 190-200 για 1 ώρα στην προτελευταία σκάρα του φούρνου και το τελευταίο τέταρτο, βάζω χάμω αλλά και πάνω στην σκάρα. Διότι θέλουμε να πάρει χρώμα και από κάτω.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Metaxia Kokkinou
Μην χάσετε
Αγαπημένη Μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα
Εύκολη Τυρόπιτα ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ με 3 ΜΟΝΟ υλικά (Τεμπελόπιτα)! Βίντεο