Σπιτικός θρακιώτικος τραχανάς και θα μοσχοβολήσει το σπίτι.
Υλικά
1 1/2 κιλό σουσάμι ψημένο και αλεσμένο καλά
250 γραμμάρια προζύμι που βάζουμε από το βράδυ ένα ποτήρι νερό χλιαρό με ένα ποτήρι αλεύρι
1 1/2 κιλό πιπεριές Φλωρίνης που τις βράζουμε και βγάζουμε την φλούδα
500 γραμμάρια κολοκύθα σε κομμάτια
3-4 πατάτες
3-4 καρότα
1 κιλό ντομάτες χωρίς την φλούδα
120 γραμμάρια αλάτι
Αν θέλετε καυτερή πιπεριά κόκκινη
Τρία κρεμμύδια άσπρα
Τρεις με τέσσερις πατάτες
Μια κουταλιά της σούπας μπαχάρι ή σε κόκκους μέσα σε τούλι
Τρία σακουλάκια σιμιγδάλι χοντρό
Τρία κιλά αλεύρι σκληρό, ίσως πάρει λίγο παραπάνω
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ θα ψήσετε το σουσάμι στους 170 βαθμούς και όπως είναι ζεστό θα το αλέσετε και θα ετοιμάσετε και το προζύμι.
Το πρωί θα ετοιμάσετε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις ντομάτες. Θα τα κόψετε όλα σε κομμάτια και σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα τα βράσετε καλά, θα τα αλέσετε (εγώ τα άλεσα με το ραβδομπλέντερ), θα τα αφήσετε να κρυώσουν και μετά σε μια λεκάνη θα βάλετε τον χυλό, το προζύμι, το σουσάμι και το αλάτι.
Θα ανακατέψετε καλά, το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι σιγά σιγά και θα ζυμώσετε μέχρι να γίνει πολύ σκληρό.
Θα σκεπάσετε να φουσκώσει και την επόμενη μέρα θα κάνετε μικρές μπουκλίτσες λεπτές.
Θα τις απλώσετε σε τραπέζι με τραπεζομάντηλο, θα τα γυρνάτε κάθε μισή ώρα να στεγνώσουν και μετά εγώ το έτριψα στο μούλτι για πιο γρήγορα.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Μυρσίνη Μπάλκογλου