Καλοκαιρινό γλυκό κουταλιού με σταφύλι σουλτανίνα.
Υλικά
2 κιλά σταφύλια
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού (ζουμερά)
2 φλ. νερό
Μια βανίλια
Χυμό από μισό λεμόνι
200 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε από βραδύς σε στρώσεις τα φρούτα με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού κ λεμονιού και το νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε όλη νύχτα να βγάλουν τα υγρά τους και να σφίξουν.
Την επόμενη δίνουμε βράση, ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται, αφήνουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη περίπου 6-7′ βράσιμο, Σβήνουμε και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την άλλη μέρα.
Την επόμενη, βράζουμε μέχρι να δέσει και πριν το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, τη βανίλια και τα στεγνά αμύγδαλα.
Κουνάμε αρκετές φορές κυκλικά την κατσαρόλα, όταν σβήσουμε τη φωτιά, για να πάρουν μέσα το σιρόπι και να φουσκώσουν οι καρποί.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Sunday Lous