Δεν υπάρχει κανείς που να μην λατρεύει τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Είναι το αγαπημένο πρωινό ή δεκατιανό μικρών και μεγάλων και οι συνδυασμοί είναι άπειροι.
Μπορείς να το φας σκέτο και ζεστό, ή να το συνδυάσεις με γαλοπούλα, τυρί ή λαχανικά. Η παρακάτω συνταγή εγγυάται αφράτα και πεντανόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης.
Δοκιμάστε επίσης: Καλοκαιρινή σουρωμένη μπουγάτσα για όλα τα γούστα
Συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης
Υλικά
500 γρ. αλεύρι (350 γρ. για όλες τις χρήσεις και 150γρ. σκληρό αλεύρι)
ένα φακελάκι ξερή μαγιά
300ml χλιαρό νερό
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
4 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
λάδι (με το μάτι)
Εκτέλεση
Προσθέτεις πρώτα το αλεύρι, μετά την ζάχαρη, το αλάτι, ανακατεύεις καλά για να μην έρθει σε άμεση επαφή η μαγιά με το αλάτι.
Μετά, την μαγιά που έχεις διαλύσει στο νερό ( αφού την έχεις ανακατέψει καλά για να διαλυθεί μέσα στο νερό & έχεις αφήσει περίπου 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά ) και τέλος το λάδι. Ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να γίνει το ζυμάρι και να μη κολλάει στα χέρια.
Εάν χρειάζεται προσθέτεις λίγο ακόμα αλεύρι και στο τέλος το σκεπάζεις με μια μεμβράνη και το αφήνεις περίπου για μια ώρα ώστε να ξεκουρασθεί η ζύμη.
Λαδώνεις καλά τον πάγκο σου και τα χέρια σου και χωρίζεις την ζύμη σου και πλάθεις τα κουλούρια σου στο επιθυμητό σχήμα.
Σε ένα λεκανάκι έχεις βάλει λίγο νερό με ζάχαρη ( περίπου 2 κουταλιές της σούπας ) και βουτάς μέσα το κουλούρι σου και αφού το σηκώσεις και φύγει το πολύ νερό το πετάς μέσα σε ένα πιάτο με το σουσουμάκι σου να πάει παντού ( εάν θες μπορείς να βάλεις και άλλους σπόρους όπως λιναρόσπορο πχ που είναι πολύ θρεπτικοί).
Σε ένα ταψάκι θα έχεις απλώσει από πριν μια λαδόκολλα για να βάλεις μέσα τα κουλουράκια σου.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο περίπου 180 βαθμούς πάνω κάτω για 20 λεπτάκια (ανάλογα και τον φούρνο φυσικά). Και είναι έτοιμα και πεντανόστιμα.
Δοκιμάστε επίσης: Μπισκότα με Πορτοκάλι για τον καφέ σας!
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Αλίκη θεοφάνους