Εύκολη συνταγή για σκορδόψωμο.
Ζύμη
250 ml γάλα χλιαρό
1 αυγό
2+1/4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
50 γρ. ζάχαρη
410 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Επάλειψη της ζύμης
100 γρ. βούτυρο μαλακό
3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κούπες κίτρινο τυρί
Επάλειψη από πάνω
1 αυγό
2 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνω το γάλα το αυγό τη μαγιά τη ζάχαρη και με το σύρμα ανακατεύω καλά. Προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω με μαρίζ να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω 10′ – 20′ στην άκρη. Μόλις περάσουν τα λεπτά ενσωματώνω στη ζύμη τα 50 γρ. βούτυρο και ζυμώνω πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, τραβώντας τη ζύμη μέχρι να πετύχω μια όμορφη γυαλιστερή ζύμη.
Λαδώνω ένα μπολ με ηλιέλαιο όπως και τη ζύμη τη σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στα 100 γρ. βούτυρο ενσωματώνω το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια.
Ρίχνω στο πάγκο μου ηλιέλαιο, λαδώνω και τον πλάστη μου και ανοίγω φύλλο 35Χ54. Το αλείφω με το μείγμα του βουτύρου και από πάνω σκορπώ το τυρί μου.
Χωρίζω σε λωρίδες κάθετες και οριζόντιες και κάνω 20 τετράγωνα κομμάτια.
Στη στενόμακρη φόρμα του κέικ βάζω λαδόκολλα και βάζω όρθιες τις φέτες τη μία δίπλα στην άλλη.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω 45′ να φουσκώσει. Αλείφω με το μείγμα αυγού – γάλακτος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25′ – 30′
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Έφη Τιφτικίδου