Ένα νόστιμο σνακ με σύκο για όλες τις ώρες.
Υλικά
1 κιλό σάρκα σύκου
300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. καρύδια
ξύσμα λεμονιού
2 κ. σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα περνάμε στο μουλτι. Να γίνουν πολτός. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και μετά χαμηλώνουμε την εστία στο ελάχιστο. Και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
Όταν δούμε ότι δένει προσθέτουμε τον ξηρό καρπό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε άνοιγμα στην κατσαρόλα (να κάνουμε μια γραμμή με την κουτάλα και να μην ενώσει ο πολτός.)
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και εκεί πασπαλίζουμε με σουσάμι αδειάζουμε το μίγμα. Το στρώνουμε με το πίσω μέρος από ένα κουτάλι. Το σκεπάζουμε με τούλι και το αφήνουμε στον ήλιο περισσότερο από 2-3 μέρες. Το βράδυ το βάζουμε μέσα.
Το αφήνουμε τόσο που να στεγνώσει και να στέκεται. Όταν σταθεροποιηθεί το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ρίχνουμε και από αυτή την πλευρά σουσάμι. Όταν έχει στεγνώσει εντελώς το κόβουμε κομματάκια και το απολαμβάνουμε.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Anna Lampropouloy