Είναι εύκολα στο γέμισμα, μυρωδάτα και πολύ νόστιμα .Τις ποσότητες τις κανονίζετε ανάλογα με τα γούστα σας.
Υλικά:
μεγάλα ξερά σύκα
καρύδια χοντροκοπανισμένα
σουσάμι
κανέλα
λίγο γαρυφαλλο
πιπερόριζα (τζίντζερ) (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Μαζεύω τα μεγάλα σύκα τα καθαρίζω αν έχουν πέτρες και χώματα αν είναι από κάτω και τα βάζω σε ανοιχτό μέρος π.χ. ένα ταψί και από πάνω βάζω ένα τούλι για να μην πηγαίνουν τα έντομα. Με τον ήλιο και τον αέρα ξηραίνονται. Χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες .
Διαλέγουμε μεγάλα ξερά σύκα και τα πιέζουμε, να πάρουν σχήμα μακρόστενο. Μετά χωρίζουμε κάθε σύκο στα δυο, αφήνοντας όμως ενωμένα τα δύο κομμάτια.
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλα, το σησάμι, λίγη πιπερόριζα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και γεμίζουμε ένα-ένα τα σύκα. Η ποσότητα της γέμισης περίπου μια κουταλιά σούπας ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας. Κλείνουμε τα σύκα και πιέζουμε λίγο, για να μη χυθεί η γέμιση.
Τοποθετούμε τα γεμισμένα σύκα σε ένα ταψάκι, τα πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη πιπερόριζα (προσοχή! όχι πολλή, γιατί καίει) και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 – 30΄ λεπτά της ώρας. Προσέχουμε να μην καούν και μαυρίσουν.
Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα φυλάσσουμε πλαστικό δοχείο με φύλλα δάφνης, για να διατηρηθούν μαλακά. Είναι πολύ νόστιμα και τρώγονται κυρίως το χειμώνα. Διατηρούνται ένα χρόνο περίπου.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Ειρήνη Σταματέλλη