Ένα από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά είναι και το ρεβανί Βέροιας. Ένα γλυκό που είναι απλό αλλά και γιορταστικό σε διάφορους περιόδους της ζωής μας.
Το ρεβανί είναι αφράτο, με πολλά αρώματα και αρέσει σε όλους μικρούς και μεγάλους. Μια απλή συνταγή που μπορεί να σας βγάλει από μια δύσκολη θέση αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε κάτι άλλο.
Δοκιμάστε επίσης: Γαλακτομπούρεκο με Γάλα Κατσίκας – Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!
Υλικά
Για το ρεβανί
340 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. ζάχαρη
250 ml. σπορέλαιο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 μεγάλα αυγά
1 κάψουλα βανίλια
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
750 ml. νερό
Φλούδες λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C Κελσίου.
Στο μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, την βανίλια και το ξύσμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τα υλικά κοσκινισμένα στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί και προσθέτουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 °C Κελσίου.
Μόλις βάλουμε το ρεβανί να ψηθεί βράζουμε τα υλικά του σιροπιού. Όταν το ρεβανί είναι έτοιμο το σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
Αφήνουμε 4 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε!
Δοκιμάστε επίσης: Γαλατόπιτα με λιναρόσπορο, μαστίχα και γάλα – Η παράδοση συναντά τη γαστρονομία
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Ξένια Δάρρα