Η τιμή του ψωμιού έχει φτάσει στα ύψη και πολλοί είναι αυτοί που πλέον ζυμώνουν το ψωμί της οικογένειας μόνοι τους.
Και μπορεί στο διαδίκτυο να κυκλοφορούν πολλές εύκολες συνταγές για ζυμωτό ψωμί, ωστόσο σαν το ψωμί με προζύμι δεν υπάρχει. Θέλει περισσότερο χρόνο και φροντίδα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Δοκιμάστε επίσης: Λαχταράς σπιτικό ψωμί; Με αυτή τη συνταγή θα το απογειώσεις!
Συνταγή για ψωμί με προζύμι
Υλικά
- Προζύμι για κάθε κιλό αλεύρι που θα χρησιμοποιήσω βάζω 40 με 50 γραμμάρια
- Αλεύρι μισό λευκό και μισό κίτρινο σκληρό σταρένιο
- Αλάτι 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού για κάθε κιλό αλεύρι
- Νερό όσο σηκώσει το αλεύρι
Εκτέλεση
Ανάπιασα από το προηγούμενο βράδυ το προζύμι ,έριξα νερό σε ένα μπολ το ανακάτεψα να διαλυθεί και έβαλα αλεύρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
Νωρίς το πρωί έβαλα σε μια λεκάνη χλιαρό νερό διέλυσα μέσα το προζύμι που είχε φουσκώσει, έριξα αλεύρι και το ανακάτεψα με την κουτάλα.
Το σκέπασα και το άφησα 50 λεπτά, κατόπιν έριξα το αλάτι και με βρεγμένο χέρι έκανα διπλώματα φέρνοντας το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο .
Το άφησα πάλι 40 λεπτά και μετά ξαναέκανα μερικά διπλώματα.
Το σκέπασα και το άφησα 2 μισή ώρες να φουσκώσει.
Έκοψα ζυμάρι το έπλασα το έβαλα σε ταψάκι με χαρτί ψησίματος και το άφησα περίπου μιάμιση με δυο ώρες να φουσκώσει.
Πασπάλισα με αλεύρι, έκανα χαρακιές με ξυράφι και έψησα στους 200 βαθμούς προθερμασμένος φούρνος για μια ώρα και δέκα λεπτά .
Δοκιμάστε επίσης: Σάντουιτς Monte Cristo
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Litsa Kokkoni