Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα ψημένο στη γάστρα.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
1 κ. γλ. γεμάτο ζάχαρη
1 κ. γλ. γεμάτο αλάτι
50 ml λάδι
700 ml περίπου νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου ( προτιμώ το εμφιαλωμένο γιατί το χλώριο που έχει το νερό της βρύσης επηρεάζει αρνητικά τη μαγιά)
Εκτέλεση
Σε μεγάλο τάπερ με καπάκι ανακατεύω όλα τα υλικά με μια κουτάλα να ομογενοποιηθούν και να πάρω ένα ζυμάρι που κολλάει. Δεν προσθέτω άλλο αλεύρι ούτε τίποτα άλλο, κλείνω το τάπερ με το καπάκι του και στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Ανοίγω τον φούρνο μου στους 220°C ( ο δικός μου είναι δυνατός και θέλει 200° C ) στις αντιστάσεις και βάζω ταυτόχρονα μέσα τη γάστρα με το καπάκι της να ζεσταθεί.
Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάγκο μου, αδειάζω το φουσκωμένο ζυμάρι και κάνω 5-6 διπλώματα από την άκρη προς το κέντρο. Βάζω τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω σκεπάζω το ψωμάκι μου με μια πετσέτα να μην ξεραθεί και περιμένω να σβήσει το φωτάκι του φούρνου (μόλις πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία). Τότε βγάζω με πολύ προσοχή τη γάστρα μου γιατί καίει πάρα πολύ και χωρίς να της βάλω κάτι, βάζω το ψωμάκι μου μέσα με τα διπλώματα από πάνω αυτή τη φορά. Αν θέλω ψεκάζω με λίγο νερό την επιφάνεια του ψωμιού και ρίχνω σουσάμι.
Κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνω για 40′ , κατόπιν την ανοίγω και ψήνω για άλλα 10′ – 15′ . Το ψωμάκι μου είναι έτοιμο όταν το χτυπήσω από κάτω και κάνει έναν κούφιο θόρυβο. Βγάζω το ψωμάκι μου και το αφήνω να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Μπορείτε να χωρίζεται το ζυμάρι σας στα δύο πριν κάνετε τα διπλώματα και να κάνετε δύο καρβελάκια.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Έφη Τιφτικίδου