Συνταγή για λαχταριστά νηστίσιμα ποντιακά πιροσκί με πατάτα που είναι πολύ μαλακά και αφράτα.
Υλικά
Για τη ζύμη
1 νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελάκι ξερή
1+1/2 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ. γλ. αλάτι
5 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (μπορεί και περισσότερο, εξαρτάται από τα φλυτζάνια για το νερό και από το αλεύρι)
Για τη γέμιση
4 πατάτες μεγάλες
2 μέτρια κρεμμύδια
3 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Ρίγανη
Πιπέρι για όσους το αγαπούν
1/2 ποτήρι κρασιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε λεκάνη βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε μια άκρη για 5′-6′ να ενεργοποιηθεί.
Στο υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό διαλύουμε το αλάτι. Μόλις η μαγιά είναι έτοιμη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό και το αλεύρι σιγά σιγά να πέτυχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε ξανά την λεκάνη μας με τη μεμβράνη και την πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1:30 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν δεν έχουμε χρόνο μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 50°C να σβήσουμε το φούρνο και να βάλουμε μέσα τη λεκάνη μας με το ζυμάρι για 30′ .
Πάντως να ξέρετε η μεγαλύτερη επιτυχία στα ζυμάρια είναι ο χρόνος. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε μια γωνιά σκεπασμένα μακριά από ρεύματα, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει η δημιουργία μας.
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες στη χύτρα σε αλατισμένο νερό για 10′ από τη στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα μας. Αφού βράσουν, τις βγάζουμε σε μπολ, τις πολτοποιούμε είτε με το ειδικό εργαλείο είτε με πιρούνι. Προσοχή το νερό που βράσαμε τις πατάτες δεν το πετάμε γιατι μπορεί να χρειαστούμε λίγο όταν ετοιμάζουμε τη γέμισή μας.
Περνάμε από το μούλτι το κρεμμύδι και σε τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το λάδι που αναφέρεται στη γέμιση και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και ανακατεύουμε δυο τρεις φορές. Αν δούμε ότι η γέμιση μας είναι σφιχτή προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το νερό που έβρασαν οι πατάτες. Η γέμιση μας πρέπει να είναι αφράτη.
Ανακατεύουμε για μια τελευταία φορά, τραβάμε το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε τη γέμιση μας να κρυώσει ελαφρώς.
Για τα πιροσκί
Με ελαφρώς λαδωμένα χέρια χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ( 40 γρ.) και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας σε πιτούλες. Βάζουμε μια γενναία κ.σ. γέμιση ή όσο θέλει ο καθένας και κλείνουμε την πιτούλα μας διπλώνοντας και επανωτίζοντας τις άκρες.
Αφήνουμε τα πιροσκί 5′ στον πάγκο μας να φουσκώσουν πριν τα τηγανίσουμε.
Σε τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα πιροσκί μας σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (από το 1-9 στο 6 από το 1-3 στο 1,5-2) να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσοχή πρέπει να είστε πάνω στο τηγάνι για να μην σας “αρπάξουν”
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Έφη Τιφτικίδου
Μην χάσετε
Πιροσκί με λουκάνικο – Το ιδανικό σνακ για την παραλία
Συνταγή για πιροσκί με τυρί και λουκάνικο!