Ένα γευστικότατο, απολαυστικό και ελαφρύ γλυκό κουταλιού είναι ο πελτές κυδωνιού! Διάφανος, με κατακόκκινο ρουμπινί χρώμα, με το ελαφρύ άρωμα του κυδωνιού και της αρμπαρόριζας είναι ότι πρέπει για ένα ασυνήθιστο εύγευστο κέρασμα!
Οδηγίες για να φτιάξετε τον πελτέ κυδωνιού:
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε 4 μεγάλα κυδώνια. Κρατάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα τυλίγουμε σε τούλι καλά.
Κόβουμε μικρά κομμάτια το φρούτο και το βάζουμε να βράσει μαζί με το τούλι και 5 ποτήρια νερό.
Αφήνουμε 20 λεπτά και μετά κατεβάζουμε πολύ τη θερμοκρασία και το αφήνουμε σκεπασμένο να βράσει μισή ώρα. Όταν κρυώσει το ξαναβράζουμε 3 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζουμί και μετράμε στις 2 κούπες 1 κούπα ζάχαρη. Βάζουμε μια βανίλια και ένα φύλλο αρμπαρόριζας και δένουμε το σιρόπι ανακατεύοντας συχνά.
Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να φουσκώνει είναι έτοιμο.
Το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και μόλις κρυώσει πήζει. Είναι λίγο βαρύτερο από το ζελέ.
Τα βρασμένα κομμάτια κυδωνιού δεν τα πετάμε. Αφού τα λιώσουμε πουρέ, ρίχνουμε 2 ποτήρια ζάχαρη και 1 βανίλια και τα αφήνουμε στη φωτιά 5 λεπτά ανακατεύοντας. Έτσι έχουμε ωραιότατη μαρμελάδα.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ και το μέλος Ρουλα Λυρου