Συνταγή για εύκολη μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
Υλικά
3 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα
5 μανταρίνια ακέρωτα
2 Λεμόνια ακέρωτα
1 πομελο
Μερικά κουμ κουατ
1 ξύλο κανέλας
Ζάχαρη καστανή
1 βανίλια
Λίγο μπουκοβο (Chilly)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά όλα τα φρούτα και τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε όλα τα κομμένα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο για να τα κρατάει όλα μέσα στο νερό.
Αφήνουμε έτσι όλη την νύχτα. Το πρωί βγάζουμε το πιάτο, στραγγίζουμε, βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τοποθετούμε στη φωτιά.
Όταν κοχλάσει το αφήνουμε να βράσει για 5′ λεπτά και σουρώνουμε.
Ξαναγεμίζουμε με νερό ίσα ίσα να σκεπάζει τα φρούτα, βράζουμε πάλι για 5 λεπτά και σουρώνουμε πάλι. Αυτό για 4 φορές.
Βάζουμε για πέμπτης φορά νερό στην κατσαρόλα ίσα ίσα να σκεπάζει τα φρούτα και τα βράζουμε για 20′ λεπτά.
Τα βγάζουμε από τη φωτιά δεν τα στραγγίζουμε. Τα πολτοποιούμε με το ραβδομίξερ η στο μούλτι. Μετράμε με ποτήρι την ποσότητα των φρούτων με τα υγρά τους και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα που τα βράσαμε.
Προσθέτουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης (π. χ. 4 ποτήρια βρασμένα φρούτα 4 ποτήρια ζάχαρη ) λίγο μπούκοβο, το ξυλάκι κανέλας, τη βανίλια και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αφήνοντας την μαρμελάδα να βράσει για περίπου 40’λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει.
Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα, ρίχνουμε 1 κουταλιά σε ένα πιάτο που βάλαμε για 2 λεπτά στην κατάψυξη και χωρίζουμε στη μέση την μαρμελάδα με το δάχτυλο μας. Αν μείνει είναι έτοιμη. Αποθηκεύουμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα και κρατάμε στο ψυγείο.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Eleni Martidou