Σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο με κομματάκια φρούτου μέσα και όχι πολτοποιημένα.
Δοκιμάστε επίσης: Μαρμελάδα Φράουλα
Υλικά
2600 γρ. δαμάσκηνα
1400 γρ. ζάχαρη
2,5 φλ. τσαγιού νερό
Χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλλας
Λίγη αρμπαρόριζα
20 κουκούτσια δεμένα μέσα σε τούλι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε στα δύο η στα τέσσερα τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα κουκούτσια που βάλαμε στο τούλι, την κανέλλα και το μισό νερό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε κατσαρόλα, ξεπλένουμε με το υπόλοιπο νερό το μπολ για να πάρουμε ότι έχει μείνει μέσα στο μπολ και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από την ώρα βρασμού, ξαφρίζοντάς συγχρόνως.
Σβήνουμε. Αποσύρουμε και αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα έτσι, να βγάλουν τα φρούτα όλους τους χυμούς τους και το ωραίο χρώμα τους.
Την άλλη μέρα αφαιρούμε τα κουκούτσια και την κανέλλα και ξαναβάζουμε στη φωτιά, χαμηλή πάλι, για 15-20 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να δέσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να μη μας κολλήσει.
Προς το τέλος του βρασμού, βάζουμε αν θέλουμε, αρμπαρόριζα την οποία μετά αφαιρούμε και το χυμό λεμονιού.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, με καυτή μαρμελάδα, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε.
Δοκιμάστε επίσης: Κορμός με Μαρμελάδα Βερίκοκο
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Sunday Lous