Η ακακία είναι ένα ιδιαίτερο δέντρο αφού τα άνθη της είναι βρώσιμο και χρησιμοποιούνται πολύ στην μαγειρική. Μάλιστα τα άνθη της γίνονται οι πιο νόστιμες τηγανίτες, με κουρκούτι και με ή χωρίς μέλι, ένα μυρωδάτο και ωραίο λικέρ καθώς και βάμμα αλλά και γλυκό του κουταλιού.
Το παρακάτω λικέρ είναι ένα εξαιρετικό απεριτίφ που θα σας εκπλήξει με το άρωμα και τη γεύση του.
Συνταγή για λικέρ με άνθη ακακίας
Γίνεται με δύο τρόπους
Πρώτος τρόπος.
Γεμίζουμε ένα βάζο με ανθούς.
Ρίχνουμε το αλκοόλ μέχρι να σκεπαστούν. Περίπου 2 λίτρα χρειάστηκε σε 3κιλο βάζο.
Αλκοόλ χρησιμοποίησα γράπα ( τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο) ή άσπρο κονιάκ.
Στον ήλιο θα μείνει 40 μέρες και έπειτα θα το αναμίξουμε με σιρόπι .
Δοκιμάστε επίσης: Σπιτικό Limoncello – Φτιάξτε το δικό σας μοναδικό χωνευτικό λικέρ
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη ( 4 ποτήρια)
Αφού κρυώσει, το αναμιγνύουμε με το αλκοόλ αφού στραγγίσουμε φυσικά και το τοποθετούμε σε μπουκάλια γυάλινα.
Δεύτερος τρόπος.
Γεμίζουμε το βάζο με ανθούς, ρίχνουμε 1 κιλό ζάχαρη και γεμίζουμε με αλκοόλ.
Στον ήλιο 40 μέρες ανακινώντας το κατά διαστήματα και έπειτα στραγγίζουμε σε γυάλινα μπουκάλια.
Η αναλογία και στα δύο είναι
1 λίτρο αλκοόλ
Μισό κιλό ζάχαρη.
Δεν χρειάζεται ψυγείο.
Κρατάει και ένα χρόνο (δοκιμασμένο).
Πίνετε και με παγάκια.
Βράζουμε τους ανθούς με νερό και ζάχαρη και αφού κρυώσει ρίχνουμε το αλκοόλ.
Δεν βάζουμε αλλά πρόσθετα ( κανέλα – γαρύφαλλα) για να έχουμε την αυθεντική γεύση και άρωμα του.
Δοκιμάστε επίσης: Γλυκό Κουταλιού με Αχλάδια Κοντούλες
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Stavros Tsalampounis