Αν σας αρέσει ο τραχανάς, τότε γιατι να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε τον δικό σας σπιτικό ξινό τραχανά; Το μόνο που χρειάζεστε είναι πρόβειο γάλα και σιμιγδάλι.
Δοκιμάστε επίσης: Γαλακτομπούρεκο με Γάλα Κατσίκας – Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!
Φτιάξτε βήμα βήμα ξινό τραχανά
Υλικά
3 κιλά πρόβειο γάλα
1 και μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό
Κίτρινο σκληρό αλεύρι όσο πάρει
7 κουταλιές αλάτι
Εκτέλεση
Έριξα το γάλα και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη και ανακάτεψα να λιώσει .
Πρόσθεσα το σιμιγδάλι και το κίτρινο αλεύρι και άρχισα να ζυμώνω ,έριξα τόσο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι .
Το σκέπασα και το άφησα δυο μέρες για να ξινίσει περισσότερο μιας και είχε ψυχρά και δεν είχε ξινίσει τόσο όσο ήθελα .
Την επόμενη μέρα από το ζύμωμα το ξανά ζύμωσα λίγο και την δεύτερη μέρα το έκοψα σε μικρά πιτάκια .
Έστρωσα στο τραπέζι χοντρές απορροφητικές πετσέτες και από πάνω καθαρά τραπεζομάντηλα .
Άπλωσα τα πιτάκια το βράδυ και τα σκέπασα με τούλι βάζοντας ποτήρια στις τέσσερις άκρες και στη μέση μια κανάτα για να σταθεί πιο ψηλά μέχρι να ξεραθούν .
Το πρωί τα έκοψα σε μικρότερα κομματάκια και τα γύρισα πλευρά .
Μετά από τρεις με τέσσερις ώρες τα έτριψα λίγα λίγα στο μούλτι .
Τον άφησα έξι μέρες απλωμένο να στεγνώσει και τον ανακάτευα μέσα στην κάθε μέρα δυο τρεις φορές .
Και για να είμαι σίγουρη ότι στέγνωσε καλά αφού ακόμη δεν έχει τόση ζέστη τον έβαλα σε ταψιά και στο φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου για τρεις με τέσσερις ώρες .
Θα τον συντηρήσω στο ψυγείο σε γυάλινα βάζα.
Δοκιμάστε επίσης: Καλοκαιρινή μακαρονάδα με ντοματίνια και λουκάνικο να γλύφετε τα δάχτυλά σας!
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Litsa Kokkoni