Μια συνταγή για ένα αγαπημένο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα. Κουραμπιέδες Σμύρνης.
Υλικά
2 κιλά αλεύρι μαλακό
1 κιλό βούτυρο πρόβειο
250 γρ. φυτίνη
300 γρ. ζάχαρη
200γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι γεμάτο σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι βανίλια
1 ποτηράκι κονιάκ ή ούζο
3 αυγά
1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο χωρίς να το λιώσουμε μαζί με τη φυτίνη για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε την απλή ζάχαρη, τα αυγά και στο τέλος τη βανίλια, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ ή ούζο. Τα χτυπάμε όλα μαζί για ακόμα 15 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τους πλάσουμε σε μπαλάκια και να τα μορφοποιήσουμε σε σχήμα αχλαδιού κολλώντας στην κορυφή τους ένα γαρίφαλο.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς. Λίγο αργότερα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Σε λαδόκολλα απλώνουμε την άχνη ζάχαρη και μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες τους «βουτάμε» μέσα γυρνώντας τους από όλες τις πλευρές. Προαιρετικά τους ραντίζουμε με ανθόνερο, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη από πάνω.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος gossip_angel