Το κοτόπουλο είναι το κλασικό κυριακάτικο φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αυτή η παραλλαγή είναι στη γάστρα με κρασί και μπαχαρικά.
Δοκιμάστε επίσης: Συνταγή για κοτόπουλο Στιφάδο στο ταψί!
Πεντανόστιμο κοτόπουλο στη γάστρα με κρασί
Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο ή κομμένο στα δύο
1 Ποτήρι νερού κρασί
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη στο τρίφτη
2 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
Αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Έχουμε πλύνει και στραγγίξει το κοτόπουλο.
Του βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει και βάζουμε το κοτόπουλο να ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, την δάφνη, το δεντρολίβανο και το αδειάζουμε στη γάστρα, κλείνουμε με το καπάκι και το βάζουμε στο φούρνο στους 220 με 230 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου, το γυρίζουμε από την άλλη μεριά να πάρει χρώμα και να μείνει με την σαλτσούλα του.
Εάν έχει πολύ ζουμάκι, δυναμώνουμε την θερμοκρασία για λίγη ώρα.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και με το πινέλο ζαχαροπλαστικής παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα της γάστρας , σουρώνουμε το ζουμάκι και το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ ή το αφήνουμε έτσι.
Το συνόδευσα με πατάτες φούρνου επειδή αρέσει στα παιδιά, πηγαίνει όμως και με μακαρόνια ή ρύζι κούπας.
Δοκιμάστε επίσης: Ποιο κοτόπουλο; Έχεις δοκιμάσει πάπια με πατάτες στο φούρνο;
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Litsa Kokkoni