Το μελιτζανάκι είναι από τα πιο παραδοσιακά αλλά και από τα πιο νόστιμα γλυκά κουταλιού.
20 μελιτζανάκια καθαρίζω τη φλούδα και τα βάζω για ένα βράδυ στον ασβέστη.
Το πρωί πλένω καλά και τα ζεματάω 2 νερά από 5 λεπτά.
Στο τρίτο νερό αφήνω να βράσουν μέχρι να καρφώνει η μύτη του μαχαιριού.
Σουρώνω και φτιάχνω νερό με 2 κουταλάκια του γλυκού ξινό. Ρίχνω μέσα τα μελιτζανάκια και τα αφήνω για μία ώρα.
Σουρώνω χωρίς να τα ξεπλύνω.
Φτιάχνω το σιρόπι με 4 ποτήρια νερό και ενάμιση κιλό ζάχαρη.
Βράζω να λιώσει η ζάχαρη και τα ρίχνω μέσα. Βράζω για 20 λεπτά και σβήνω τη φωτιά.
Την άλλη μέρα αφού έχει κρυώσει βάζω στη φωτιά μέχρι που να δέσει το σιρόπι.
10 λεπτά πριν δέσει το σιρόπι ρίχνω 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη, 3 βανίλιες και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
Αφού κρυώσει το βαζω σε βάζα αποστειρωμένα. Το φιλάω στο ψυγείο.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Βουλα Πολυζου
Μην χάσετε
Γλυκό Κουταλιού με Αχλάδια Κοντούλες
Γλυκό Κουταλιού Φυστίκι Αιγίνης
Άγρια Σύκα Γλυκό του Κουταλιού