Κουλουράκια για να συνοδεύσουν τον καφέ σας.
Δοκιμάστε επίσης: Μουστοκούλουρα
Υλικά για την συνταγή (1 δόση = 50 κουλούρια)
- 250 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό
- 10 αυγά
- 1 κούπα γάλα
- 1 φακελάκι μαγειρική αμμωνία (30gr.)
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1.200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 5 βανίλιες (15gr.)
- μισή κούπα ελαιόλαδο για τα ταψιά ή λαδόκολλα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο ή λεκάνη.
- Χωρίζουμε προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους και τα τοποθετούμε σε δυο ξεχωριστά βαθιά δοχεία.
- Χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου τα ασπράδια με το μίξερ ή με το σύρμα για αυγά ή με ένα πιρούνι ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
- Στο δοχείο με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες.
- Στη λεκάνη με το λιωμένο βούτυρο ρίχνουμε το μίγμα κρόκων-ζάχαρης και χτυπάμε για 2 λεπτά.
- Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη μαρέγκα από τα ασπράδια και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
- Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε στο μίγμα.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι (με τις βανίλιες), ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα με ένα κουτάλι ή με το χέρι.
- Για να καταλάβουμε αν η ζύμη είναι έτοιμη κάνουμε το εξής:
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας 1 γεμάτη κουταλιά από τη ζύμη και την τοποθετούμε στο ταψί. Αν η ζύμη στέκεται εκεί, χωρίς να απλώνει καθόλου στο ταψί, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Αν απλώνει-ρέει πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι στη ζύμη και να δοκιμάσουμε ξανά.
- Στο ταψί μιας συνηθισμένης οικιακής κουζίνας τοποθετούμε μόνο 12 κουταλιές ζύμης (3Χ4), σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί αυτά τα κουλούρια φουσκώνουν πραγματικά πολύ.
- Στη συνέχεια βουτάμε το δάχτυλό μας σε ένα μπολάκι με λάδι και ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο κάθε κουταλιάς μίγματος, δίνοντάς του παράλληλα στρογγυλό σχήμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε την ζύμη για 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Δοκιμάστε επίσης: Κουλουράκια Νηστίσιμα με Κρασί και Γλυκάνισο
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Katerina Kostanasiou-Tatsi
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο