Η μελαχρινή είναι καρυδόπιτα με σιμιγδάλι και ονομάστηκε έτσι από το σκούρο χρώμα λόγω των καρυδιών.
Υλικά για τη μελαχρινή:
20 μεγάλα αυγά
20 κ. σ. ζάχαρη κοφτές
20 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό γεμάτες & λίγο παραπάνω
Ένα μεγάλο ποτήρι καρύδια αλεσμένα χοντροκομμένα
1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
2 μεγάλα λεμόνια το ξύσμα
2 βανίλιες
1 κ. σ. γεμάτη κανέλα τριμμένη & λίγο παραπάνω αν θέλετε
Για το σιρόπι
7 μεγάλα ποτήρια νερό
2 κιλά ζάχαρη
1 από τα λεμόνια κομμένο στην μέση
2 βανίλιες
Εκτέλεση:
- Ξεχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους, τα ασπράδια σε μια λεκάνη χτύπημα με το μίξερ χειρός αρκετά να σταματάει μαρέγκα.
- Ρίχνουμε τους κρόκους στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη να χτυπηθεί μέχρι να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην μαρέγκα και χτυπάμε με το μίξερ χειρός.
- Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις βανίλιες και χτυπάμε.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και πάλι χτυπάμε.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, κάνουμε ένα καλό χτύπημα & γύρω στην λεκάνη με ένα κουτάλι.
- Λαδώνουμε το ταψί καλά, ρίχνουμε σιμιγδάλι, το κουνάμε να πάει παντού στο ταψί, γυρίζουμε το ταψί ανάποδα και χτυπάμε με τα χέρια να φύγει το περίσσευμα.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για ώρα.
- Στην πορεία ψησίματος το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο.
- Τέλος, μπήγουμε ένα μαχαίρι στην μια ώρα στο γλυκό και αν δεν κολλάει είναι έτοιμο.
- Βράζουμε να δέσει το σιρόπι, κόβουμε κανονικά το γλυκό & μετά σιροπιάζουμε. Κρύο γλυκό καυτό σιρόπι.
- Αν σας αρέσει ή τριμμένη καρύδα ρίξτε όταν το σιροπιάσετε.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Βουλα Λαμπονικου Παππα
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο