Το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού για το γιορτινό τραπέζι. Πάρα πολύ εύκολο, αρκεί να γίνεται με σωστές αναλογίες υλικών. Φτιάχνεται από το προηγούμενο βράδυ και μπαίνει ψυγείο. Η δόση είναι για 8-12 άτομα. Το ταψάκι να είναι βαθύ περίπου 6-7 εκατοστά και μεγέθους 23Χ32 πυρέξ ή έστω 18Χ27 (εσωτερικές διαστάσεις).
Υλικά για το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού:
3 κουπάκια μασκαρπόνε (750 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ πακέτο ιταλικά σαβαγιάρ (300-350 γρ.)
250 γρ. άχνη
300 ml εσπρέσσο κρύος (έστω φτιαγμένος με 5-6 φακελάκια στιγμιαίου, 11 γρ. συνολικά )
6 κρόκοι από φρέσκα μεγάλα αυγά
5 ασπράδια από φρέσκα μεγάλα αυγά
5 κουτ. σούπας άχνη στον εσπρέσσο
6 κουτ. σούπας γλυκό κρασί Μαρσάλα
Κακάο για επικάλυψη
Δείτε ακόμη Εκμέκ με Βάση Μελομακάρονου
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε τις 5 κ.σ άχνη στον εσπρέσσο και 2 κ.σ. από το κρασί Μαρσάλα και δοκιμάζουμε να μην είναι έντονα πικρός.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός, 3-4 λεπτά να γίνουν μαρέγκα. Όταν αναποδογυρίζουμε το μπολ να μην πέφτουν. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο.
- Χτυπάμε σε άλλο μεγάλο μπολ τους κρόκους με την άχνη, 5-6 λεπτά να πάρουν ανοιχτό κρεμ χρώμα και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 4 κ.σ. κρασί Μαρσάλα και το μασκαρπόνε και χτυπάμε 2-3 λεπτά να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ανακατεύουμε μέσα με κουτάλα τη μαρέγκα, με ανάλαφρες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά σε μια ωραία αφράτη κρέμα.
- Σε ταψάκι βαθύ στρώνουμε 1 σειρά σαβαγιάρ που τα έχουμε βουτήξει από κάθε πλευρά τους για δευτερόλεπτα στον εσπρέσσο. Σκεπάζουμε με μια στρώση κρέμας περίπου ύψους 1,5 εκατοστού. Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση σαβαγιάρ. Προσέχουμε κάθε στρώση να είναι ακριβώς πάνω από την προηγούμενη. Ξανακαλύπτουμε με κρέμα. Αν το ταψί μας είναι αρκετά βαθύ βάζουμε και τρίτη στρώση σαβαγιάρ. Η τελευταία στρώση πάντως πρέπει να είναι κρέμα.
- Καλύπτουμε το ταψάκι με μεβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ρίχνουμε με σουρωτήρι κακάο αρκετό να καλύπτει την κρέμα. Αν περισσέψει μπαίνει κατάψυξη!
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ και το μέλος Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή