Ο πιο σιροπιαστός σπιτικός παραδοσιακός μπακλαβάς στο Air Fryer με τραγανό φύλλο, γέμιση ξηρών καρπών και γλυκό σιρόπι.
Υλικά για τον παραδοσιακό μπακλαβά στο Air Fryer:
Για τη ζύμη:
20 φύλλα κρούστας ή Βυρητού
100 γρ. βούτυρο ανάλατο
40 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κούπα ξηροί καρποί (καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και κάσιους)
Μισό κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι:
50 γρ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη demerara
150 ml σιρόπι σφενδάμου
Μισό κ.γλ. αλάτι
225 ml νερό
Δείτε ακόμη Τηγανητό Παγωτό στο Air Fryer
Εκτέλεση:
- Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρόλι. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνετε στην άκρη.
- Για τη γέμιση βάλτε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς και το αλάτι. Κόψτε τα χοντροκομμένα και αφήστε στην άκρη.
- Κόψτε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (20×20 εκατοστών που χωράει στο καλάθι του Air Fryer). Βάλτε το ταψί πάνω στο φύλλο και κόψτε το.
- Μην πετάξετε τις κομμένες πλευρές των φύλλων γιατί θα τις βάλετε στη μεσαία στρώση του μπακλαβά.
- Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρόλι. Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά.
- Με το μείγμα λαδιού βουτύρου αλείψτε τη βάση του ταψιού.
- Στρώστε δύο φύλλα και αλείψτε με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για ακόμη 8 φύλλα (10 σύνολο).
- Απλώστε μια λεπτή στρώση γέμισης.
- Καλύψτε με τις με κομμένες άκρες των φύλλων και αλείψτε με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Ξανά απλώστε μια λεπτή στρώση γέμισης.
- Τέλος, καλύψτε με τα υπόλοιπα 10 φύλλα αλειμμένα με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Κόψτε το μπακλαβά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
- Ρίξτε το περισσευούμενο μείγμα λαδιού βουτύρου και λαδιού πάνω στον κομμένο μπακλαβά.
- Προθερμάνετε το Air Fryer στους 190 C για 5 λεπτά. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο αλλά μην το πιέζετε και βάλτε μερικά φασόλια πάνω.
- Ψήστε στο Air Fryer για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και περιχύστε με το σιρόπι τον ζεστό μπακλαβά.
- Αφήστε τον μπακλαβά να σιροπιάσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον σερβίρετε.
Σημειώσεις
- Μπορείτε να βάλετε έως και 40 φύλλα στο ταψί.
- Το μείγμα βουτύρου και λαδιού πρέπει να είναι υγρό όσο το αλείφετε. Αν αρχίσει να κρυώνει και να στερεοποιείται, το ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία της κουζίνας.
- Τα κατεψυγμένα φύλλα χρειάζονται ξεπάγωμα. Βάλτε τα στο ψυγείο όλη τη νύχτα και μετά τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τα φύλλα θα πρέπει να είναι σκεπασμένα συνέχεια με μια καθαρή υγρή αλλά στεγνή πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραθούν.
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο