Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα στην γάστρα. Τραγανό έξω και αφράτο μέσα χωρίς να λερώσετε καθόλου τα χέρια σας. Θέλει 18 ώρες στον πάγκο να ξεκουραστεί αλλά 5 λεπτά να το φτιάξετε.
Θα χρειαστείτε:
650 γρ. αλεύρι χωριάτικο για ψωμί
4 γρ. ξερή μαγιά
8 γρ. αλάτι
450 γρ. νερό
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Προσθέτουμε το νερό και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι είναι αρκετά υγρή.
- Δεν ζυμώνουμε καθόλου, ίσα που να ενωθούν τα υλικά.
- Την βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες.
- Η υφή της μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες.
- Δίνω σχήμα χωρίς ζύμωμα. Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή.
- Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει και τη διπλώνουμε στα τρία.
- Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία.
- Την ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και Αφήνουμε για μία ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230ºC, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, την γάστρα με το καπάκι να πυρώσει καλά για 15 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με αλεύρι και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε στη γάστρα με τις ενώσεις του να φαίνονται, προς τα κάτω.
- Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.
- Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει.
- Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Irene Pothitos-Gouma
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο