Φτιάξτε ελαιοτυρόψωμο και χωρίστε το σε μερίδες για ένα υγιεινό σνακ που μπορούν να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο και οι μεγάλοι στο γραφείο!
Υλικά για το ελαιοτυρόψωμο:
800 γρ. αλεύρι (μισό κίτρινο και μισό γ.ο.χ.)
50 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη, πιπέρι
1 φακελάκι μείγμα προζυμιού και μαγιάς
300 γρ. χλιαρό νερό
25 ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη καρέ
250 γρ. φέτα
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κοφτή θυμάρι
Μισή κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Χωριστά το άσπρο από το κίτρινο.
- Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι γ.ο.χ. μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός και σκεπάζουμε με μεμβράνη για μισή ώρα.
- Σε μια άλλη λεκάνη ενώνουμε τα αλεύρια, ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε περίπου 200 γρ. χλιαρό νερό και το λάδι.
- Προσθέτουμε και το προζύμι που έχει φουσκώσει. Σιγά σιγά ενσωματώνουμε, ώσπου να απορροφηθεί το αλεύρι και να δημιουργηθεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
- Σχηματίζουμε ένα στρογγυλό ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για 45 λεπτά. Ύστερα, το ζυμώνουμε.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις ελιές και τη φέτα. Χωρίζουμε σε 2 μέρη. Τοποθετούμε σε δύο φόρμες αφού τις λαδώσουμε και αλευρώνουμε, βάζουμε και μια λαδόκολλα στη βάση και το αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Το χαράζουμε και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 και για ένα τέταρτο δεν χαμηλώνουμε ούτε ανοίγουμε το φούρνο.
- Ύστερα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 και σιγοψήνουμε για μια ώρα περίπου.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Eva Amit
Δείτε επίσης Αφράτα Ελιοψωμάκια
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο