Χοιρινό λεμονάτο με χυλοπίτες σαν της γιαγιάς. Μια εύκολη και παραδοσιακή συνταγή πολύ αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους.
Για το χοιρινό λεμονάτο με χυλοπίτες θα χρειαστείτε:
1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε μέτρια κομμάτια
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσα το λευκό μέρος
100 ml άσπρο κρασί
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
400 γραμμάρια χυλοπίτες
Εκτέλεση:
Σε μια χύτρα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να κάνει κρουστά και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνετε το κρεμμύδι και τα πράσα ψιλοκομμένα και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μια κούπα ζεστό νερό, κλείνετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 50 λεπτά.
Μέσα στο χυμό λεμονιού διαλύστε τη μουστάρδα, ανοίγεται την κατσαρόλα, ρίχνετε την ρίγανη (μισό κουταλάκι του γλυκού) και περιχύνετε το χυμό λεμονιού.
Συνεχίζετε το μαγείρεμα για αλλά 15 περίπου λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό βράζετε τις χυλοπίτες για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
Σουρώνετε και ραντίζετε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Σερβίρετε σε ένα πιάτο τις χυλοπίτες με κομμάτια χοιρινό και μπόλικη σάλτσα.
Μια συνταγή από την ομάδα Οι Καλύτερες Συνταγές (Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής) και το μέλος Konstatina Kavakaki