Μια εύκολη συνταγή για αφράτα πιροσκί με πατάτα, ένα αλμυρό ορεκτικό με μπύρα και κρασί, κολατσιό για το σχολείο και το γραφείο ή για πρωινό.
Υλικά για τα αφράτα πιροσκί με πατάτα:
Για τη γέμιση
5 μεγάλες πατάτες γύρω στα 600 γρ.
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Ρίγανη
Λίγο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια
1 κ.γ. ζάχαρη
250 ml χλιαρό νερό
600 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο χρειάζεται για να μην κολλάει στα χέρια
75 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στο μπολ με τη μαγιά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά με το χέρι μας.
- Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή αλλά ούτε κι ρευστή. Την σκεπάζουμε κι την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.
- Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά ώστε να τις κάνουμε πουρέ πιο εύκολα (περίπου 20 λεπτά).
- Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα κρεμμύδια για να μαλακώσουν για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ πατάτας και τα υπόλοιπα υλικά για λίγα λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει.
- Παίρνουμε λίγο από τη ζύμη και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Τα ανοίγουμε και στο κέντρο τους βάζουμε 1-2 κουταλιές από τη γέμιση, τα κλείνουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
- Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Σημειώσεις
Παραδοσιακά τα πιροσκί γίνονται τηγανητά για να είναι πιο αφράτα και τραγανά αλλά εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο) στους 180.
Μια συνταγή από την ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις και το μέλος Σοφία Γκογκόση Γιάννης Γκιούρας
Δείτε επίσης Πιροσκί με λουκάνικο – Το ιδανικό σνακ για την παραλία