Το γκιούλμπασι με ζυγούρι στη λαδόκολλα ψημένο στη γάστρα, είναι ζουμερό όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει! Ένα εξαιρετικό φαγητό για μερακλήδες.
Υλικά για το γκιούλμπασι με ζυγούρι:
2 κιλά ζυγούρι πλυμένο και στραγγισμένο καλά
4 – 5 πατάτες χοντροκομμένες
800 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μεγαλούτσικους κύβους
2 κουταλιές της σούπας πιπέρι σε κόκκους
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
4 – 5 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
12 σκελίδες σκόρδου κομμένες στην μέση
3 – 4 ντομάτες ώριμες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη φέτες
1 πιπεριά πράσινη κομμένη φέτες
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο
2 λαδόκολλες μεγάλες
1 γάστρα
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζω ΟΛΑ τα μπαχαρικά, με το λάδι και το βούτυρο και τα λιώνω με το χέρι μου, να ομογενοποιηθούν.
- Από αυτήν την μαρινάδα, περνάω τις πατάτες και τις βγάζω σε ένα μπολ. Συνεχίζω περνώντας και το κρέας.
- Τοποθετώ τις λαδόκολλες σταυρωτά. Βάζω πρώτα τέσσερις μερίδες κρέας και από πάνω λίγες πατάτες, λίγη ντομάτα, λίγα κομμάτια πιπεριάς, λίγο σκόρδο, λίγο κεφαλοτύρι και χτίζω εναλλάξ το γκιούλμπασι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Δεν καθυστερώ στο “χτίσιμο”, για να μην μαλακώσει η λαδόκολλα και μου σκιστεί και δεν μπορώ να γυρίσω το γκιούλμπασι.
- Τυλίγω πολύ σφιχτά, σαν μεγάλο ντολμά, το πακέτο μου, προσέχοντας και τα πλάγια πολύ καλά, όπως επίσης και να μην μου σκιστεί η λαδόκολλα.
- Τοποθετώ το γκιούλμπασι στην γάστρα μου και ψήνω για 4 με 5 ώρες, στους 170 βαθμούς, γυρνώντας στην μέση του ψησίματος την γάστρα ανάποδα, να πέσει στο καπάκι της γάστρας το γκιούλμπασι και να συνεχιστεί το ψήσιμο έτσι.
- Όταν γίνει, ανοίγω, κόβοντας ένα καπάκι λαδόκολλας στο πάνω μέρος του πακέτου μου, με ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι.
Μια συνταγή από την ομάδα ΦΑΓΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ και το μέλος Ντίνα Κατσίρη
Δείτε επίσης Γιουβέτσι με Πρόβειο Κρέας
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο