Θρεπτική, νηστίσιμη, στριφτή νηστίσιμη ταχινόπιτα με καρύδια και σταφίδες ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας.
Υλικά
8 φύλλα κρούστας
500 γρ. ταχίνι
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. τριμμένο παξιμάδι ή τριμμένοι ξηροί καρποί
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
50 ml σησαμέλαιο
Δείτε ακόμη Φτιάξε σήμερα την αγαπημένη και υγιεινή Μελόπιτα
Για το σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την ταχινόπιτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την ταχινόπιτα.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το τριμμένο παξιμάδι ενώ σ’ ένα δεύτερο το ταχίνι με τα 30 ml από το σησαμέλαιο. Ανοίγουμε τα φύλλα και με ένα κουτάλι ρίχνουμε διάσπαρτα το ταχίνι, χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα απλώνουμε το ταχίνι και πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές από το μείγμα της ζάχαρης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Κλείνουμε ανάλαφρα σε ρολό και το πρώτο το τοποθετούμε στη μέση του ταψιού σε σχήμα σαλίγκαρου.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τοποθετώντας τα στο ταψί κυκλικά ώστε να γίνει η ταχινόπιτα στριφτή.
Αλείφουμε την ταχινόπιτα με το υπόλοιπο σησαμέλαιο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Μόλις η πίτα είναι έτοιμη και «πέσει» η θερμοκρασία της πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος παξιμαδιού θέλουμε ή να χρησιμοποιήσουμε τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Μπορούμε ν΄ αρωματίσουμε τη γέμιση με πορτοκάλι, λεμόνι , βανίλια, μαστίχα ή ό,τι μας αρέσει.
Αν θέλουμε στη γέμιση προσθέτουμε σταφίδες, χαλβά, καρύδα ή κουβερτούρα.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Tonia Vassilakou
Μην χάσετε
Τραγανή πατσαβουρόπιτα: Παραδοσιακή συνταγή με τυρί φέτα για όλες τις ώρες
Γλυκιά Κολοκυθόπιτα Σιροπιαστή που θα λατρέψετε
Η πιο εύκολη συνταγή για κερασόπιτα κέικ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι