Μουσακάς λαχανικών με ρεβίθια και μπεσαμέλ γιαουρτιού χωρίς κιμά.
Υλικά:
300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα
350 γρ. σπανάκι καθαρισμένο πλυμένο και κομμένο
300 γρ. κολοκύθα γλυκιά στον ατμό
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος ,1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κρεμμύδι ξερό, 1 σκελίδα σκόρδο
6γρ. άνηθο ψιλοκομμένο, 6 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα κουρκουμά, 1 πρέζα κόλιανδρο ξερο, 1 πρέζα κάρυ κίτρινο ήπιο
1 πρέζα τζέντζερ σκόνη ή 2γρ. φρέσκο
Αλάτι
60 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη για πίτσα
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
2 αυγά
40 γρ. βρόμη ή τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνω το ταψάκι μου, και το αφήνω στην άκρη. Καθαρίζω και κόβω το πράσο, το σκόρδο φέτες, τα κρεμμύδια ξερό και φρέσκο, τα σοτάρω με ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, αλατίζω, ανακατεύω, και βάζω στην άκρη.
Σε άλλο τηγάνι, μαραίνω το σπανάκι, και το ανακατεύω με τα κρεμμυδάκια. Κόβω κύβους την κολοκύθα, που έχω φτιάξει από πριν, και την ανακατεύω μέσα στο μείγμα με το σπανάκι, ρίχνω την βρόμη
Στα ρεβίθια, ρίχνω το κάρυ, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και ανακατεύω.
Συναρμολογώ ως εξής: Στον πάτο του ταψιού, ρίχνω, το μισό μείγμα σπανάκι- κολοκύθας. Από πάνω ρίχνω τα ρεβίθια, και τελειώνω με το υπόλοιπο μείγμα σπανάκι κολοκύθας, λίγο λαδάκι ακόμη, πασπαλίζω με την μισή μοτσαρέλα, και ετοιμάζω την μπεσαμέλ γιαουρτιού.
Αναδεύω το γιαούρτι με τα αυγά πολύ καλά, το στρώνω στην επιφάνεια, και φουρνίζω για 45’. Πασπαλίζω με την υπόλοιπη μοτσαρελα, τα τελευταία 15 ‘ ώστε να ροδίσει και να μην καεί.
Τα ρεβίθια τα μαγειρεύω στην χύτρα και την κολοκύθα στο καλαθάκι ατμού. Αν παρόλα αυτά δεν έχετε χρόνο, υπάρχουν λαχανικά, και όσπρια, έτοιμα μαγειρεμένα στον ατμό, στα SM.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Matula Giasirani