Από τις πιο εύκολες ζύμες για ένα πλούσιο πρωινό, για αλμυρές ή γλυκές παρασκευές. Mekista ή mekike είναι ένα παραδοσιακό βουλγάρικο πιάτο, όμοιες με τις δικιές μας τηγανίτες.
Λαχταριστά Mekista ή αλλιώς τηγανίτες!
Υλικά:
- 400 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 αυγά (χτυπημένα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Προαιρετικά 150-200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο μαλακό
- 550-600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν παουντερ
Δείτε ακόμη: Γλυκά μερεντάκια που θα λατρέψετε!
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τη σόδα και αφήνουμε για μερικά λεπτά να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το μπέικιν παουντερ, τα χτυπημένα αυγά, τo γιαούρτι, ζάχαρη, την φέτα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη μαλακή.
Βάζουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί. Μπορούμε να το στήσουμε από την προηγούμενη μέρα (στο ψυγείο) και το πρωί αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου να τα τηγανίσουμε. Μετά από μια ώρα σέ αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε με τα χέρια φύλλο και κόβουμε κομμάτια (όπως στην παραπάνω εικόνα). Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (από 4-6 το μάτι της κουζίνας) σε μπόλικο λάδι.
Σερβίρονται σκέτα, με μέλι, με φέτα ή με ότι τραβάει ή όρεξη σας.
Δείτε επίσης: Ζύμη Ατσμα για γλυκές και αλμυρές παρασκευές!
Καλή επιτυχία!
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Lilqna Petrova