Μια συνταγή που φέτος έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη “Γη της Ελιάς”, η τσουχτή Μάνης είναι μια εύκολη μακαρονάδα με αυγά.
Στις αρχές του 20ου αιώνα για να καταφέρουν οι Μανιάτισσες να φροντίζουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους λόγω φτώχειας και έλλειψη κρέατος δημιούργησαν τις χειροποίητες “τσουχτές”γεύμα πλούσιο σε άμυλο και πρωτεΐνη για να καταφέρνουν τις δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες.
Θεωρούνταν πιάτο πολυτελείας για τις αγροτικές περιοχές της Μάνης.Η παράδοση συνεχίστηκε και το απολαμβάνουμε και στις μέρες μας…
Δοκιμάστε επίσης: Σπέσιαλ καλοκαιρινή Αστακομακαρονάδα
Συνταγή για Τσουχτή Μάνης
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
300 γρ. μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το σερβίρισμα
100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα των αυγών
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
4 αυγά (ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθούν καλά.
Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα, με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά και σοτάρουμε για περίπου 5 – 8 λεπτά μέχρι να σκουρύνει, αλλά όχι να καεί.
Σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και, μόλις το μείγμα του τυριού είναι έτοιμο, το αδειάζουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε ένα- ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), σε λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.
Νόστιμη παραλλαγή: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μυζήθρα με παρμεζάνα ή κεφαλίσιο τυρί της αρεσκείας μας.
Δοκιμάστε επίσης: Μακαρονάδα Φούρνου με Κιμά
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Αναστασία Βλάχου.