Τα τελευταία χρόνια, οι ανησυχίες για το νοθευμένο ελαιόλαδο έχουν αυξηθεί σημαντικά γιατί θέτει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την υγεία, την ποιότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ευτυχώς μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα το αγνό ελαιόλαδο από το νοθευμένο με μερικούς απλούς τρόπους.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο, φτιαγμένο από ελιές με ψυχρή έκθλιψη. Έχει ανώτερη γεύση και διατηρεί περισσότερες φυσικές βιταμίνες και μέταλλα. Είναι γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του.
Νοθευμένο ελαιόλαδο
Το νοθευμένο ελαιόλαδο έχει αναμειχθεί με φθηνότερα έλαια ή έχει αλλοιωθεί χημικά για να μιμηθεί την εμφάνιση και τη γεύση του αγνού ελαιόλαδου και δεν έχει οφέλη για την υγεία και πλούσια γεύση.
Επεξεργασμένο ελαιόλαδο
Το επεξεργασμένο ελαιόλαδο είναι άοσμο και άγευστο καθώς έχει υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία, αφαιρώντας τις φυσικές του γεύσεις και τα αρώματά του. Αν και δεν είναι απαραίτητα νοθευμένο, είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Συμβουλές για την αναγνώριση του αγνού ελαιόλαδου
Δοκιμής διαφάνειας
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα διαφανές ποτήρι και τοποθετήστε το ποτήρι στο φλας της κάμερας του τηλεφώνου σας. Ενεργοποιήστε το φλας και παρατηρήστε το λάδι μέσα από το φως.
Το αγνό ελαιόλαδο έχει μια φυσική πρασινωπό-χρυσή απόχρωση και θα φαίνεται ελαφρώς θολό. Τα νοθευμένα λάδια μπορεί να φαίνονται πολύ διαυγή ή υπερβολικά λαμπερά λόγω πρόσθετων χημικών ουσιών.
Δοκιμή ψύξη
Βάλτε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Το αγνό ελαιόλαδο θα στερεοποιηθεί και θα γίνει θολό γιατί περιέχει μονοακόρεστα λίπη που στερεοποιούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ πολλά νοθευμένα έλαια παραμένουν υγρά.
Δοκιμή γεύσης και όσφρησης
Δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου και μυρίστε το. Το αγνό ελαιόλαδο πρέπει να έχει πιπεράτη, ελαφρώς πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που απουσιάζουν στα περισσότερα νοθευμένα ή πολυ επεξεργασμένα λάδια.
Έλεγχος ετικέτας συσκευασίας
Ελέγξτε την ετικέτα για λεπτομέρειες όπως ημερομηνία συγκομιδής, περιοχή προέλευσης και λογότυπα πιστοποίησης από αξιόπιστους οργανισμούς.
Οι παραγωγοί παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του λαδιού. Η έλλειψη τέτοιων πληροφοριών μπορεί να είναι κόκκινη σημαία.
Έλεγχος τιμής
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας απαιτεί προσεκτική επεξεργασία και είναι πιο ακριβό. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές μπορεί να υποδηλώνουν νοθεία.
Δοκιμής μαγειρικής
Ζεσταίνετε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι. Το αγνό ελαιόλαδο πρέπει να εκπέμπει μια φρουτώδη μυρωδιά και να καπνίζει ελαφρά.
Αντιθέτως τα νοθευμένα λάδια έχουν συχνά υψηλότερα σημεία καπνού και μπορεί να μυρίζουν διαφορετικά όταν θερμαίνονται.
Δείτε επίσης Γιατί Δεν Πρέπει ΠΟΤΕ να Αποθηκεύετε Ελαιόλαδο σε Πλαστικά Μπουκάλια