Το να φτιάξετε σπιτικό σπρέι μαγειρικής δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό και μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιείτε περισσότερο ή είναι πιο κατάλληλο για τη χρήση που θέλετε όπως ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Το εμπορικό σπρέι μαγειρικής είναι πολύ βολικό αλλά μπορεί να είναι ακριβό και μερικές φορές συνοδεύεται από κάποια δυσάρεστα πρόσθετα όπως η διμεθυλοπολυσιλοξάνη και η διμεθυλοσιλικόνη.
Οδηγίες για το σπιτικό σπρέι μαγειρικής:
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμίξετε ένα μέρος λάδι με πέντε μέρη νερό και να το ρίξετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ρύθμιση (για μεγαλύτερη κάλυψη).
Χρησιμοποιείστε φιλτραρισμένο, αποσταγμένο ή βρασμένο νερό και ένα καθαρό μπουκάλι για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Αποθηκεύστε το σπρέι σας σε σκοτεινό, δροσερό μέρος ή στο ψυγείο εάν ανησυχείτε για βακτήρια.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λεκιθίνη για να το κάνετε αντικολλητικό. Τα περισσότερα εμπορικά σπρέι μαγειρικής περιέχουν λεκιθίνη σόγιας, έναν γαλακτωματοποιητή που μπορεί να προέρχεται τόσο από φυτά όσο και από ζώα. Μπορείτε να την βρείτε σε κατάστημα υγιεινής διατροφής, αλλά εάν τα περισσότερα από τα μαγειρικά σας σκεύη είναι αντικολλητικά, είναι πιθανώς καλύτερο να το παραλείψετε, καθώς η λεκιθίνη μπορεί να προκαλέσει κολλώδη συσσώρευση.
Δείτε επίσης Πώς να Φτιάξετε Σπιτική Σκόνη Σκόρδου και Κρεμμυδιού