Το κύριο πλεονέκτημα για να φτιάξετε σπιτική κέτσαπ με ντομάτες είναι ότι γνωρίζετε ακριβώς τι έχει μέσα και μπορείτε να προσαρμόσετε τη γεύση για να ταιριάζει με το γούστο σας.
Αυτή η συνταγή φτιάχνει 1 μπουκάλι κέτσαπ 250 γραμμαρίων αλλά αν έχετε πολλές ντομάτες, μπορείτε να φτιάξετε όσα μπουκάλια θέλετε.
Η κέτσαπ πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο ή σε δροσερό σκοτεινό μέρος για έως και έξι μήνες. Θα μπορούσατε ακόμη και να την καταψύξετε σε παρτίδες σε σακουλάκια σάντουιτς για έως και τρεις μήνες.
Συστατικά για την σπιτική κέτσαπ με ντομάτες:
2 μπαστουνάκια σέλερι (περίπου 100 γρ.)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό ντομάτες
200 γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας χρυσή ψιλή ζάχαρη
Μπαχαρικά:
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Δείτε ακόμη Πως να Φτιάξετε Σπιτικό Ζαχαρούχο Γάλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε το σέλερι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Βάλτε τα στο μούλτι και τρίψτε τα μέχρι να έχετε ένα πολύ λεπτόκοκκο μείγμα.
Σοτάρετε το μείγμα, σε λίγο λάδι, σε χαμηλή για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να μαλακώσει.
Ψιλοκόψτε τις ντομάτες σας και μετρήστε τη ζάχαρη και το ξύδι.
Ρίξτε τις ντομάτες, το ξύδι και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανακατέψτε. Αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
Ανακατέψτε τα μπαχαρικά και αφήστε τα για πέντε λεπτά να αναπτυχθούν οι γεύσεις. Ρίξτε τα στον πουρέ ντομάτας καθώς και αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσουν για μία ώρα οι ντομάτες. Στη συνέχεια βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύετε με ραβδομπλέντερ.
Χτυπήσετε το μείγμα σε μια λεία πάστα.
Περάστε τη σάλτσα από ένα σουρωτήρι, πιέζοντάς την προς τα κάτω, για να φύγουν όλα τα κομμάτια.
Αφήστε να κρυώσει και ρίξτε την κέτσαπ σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο.