Το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα είναι δύο βασικά προϊόντα που έχουν σχεδόν όλοι και φαίνεται να διαρκούν για πάντα. Αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τελικά αρχίζουν να αλλοιώνονται μετά από αρκετό χρόνο στο ράφι. Αν δεν θυμάστε πότε τα αγοράσατε, μάλλον ήρθε η ώρα για νέα. Η ημερομηνία λήξης δεν είναι πάντα ακριβής, αλλά υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να ελέγξετε τη φρεσκάδα της μαγειρικής σόδας και του μπέικιν πάουντερ για να δείτε εάν πρέπει να αντικατασταθούν.
Πώς να καταλάβετε εάν το μπέικιν πάουντερ έχει λήξει
Το μπέικιν πάουντερ συνήθως έχει διάρκεια ζωής περίπου 9 έως 12 μήνες. Η δοκιμή του είναι εξαιρετικά εύκολη. Απλώς ανακατέψτε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Θα αρχίσει αμέσως να αφρίζει και θα απελευθερώνει αέριο διοξείδιο του άνθρακα εάν είναι ακόμα αρκετά φρέσκο για χρήση.
Δείτε ακόμη Πως να Ξεπαγώσετε το Κρέας Διατηρώντας την Ποιότητά του
Πώς να καταλάβετε εάν η μαγειρική σόδα έχει λήξει
Λέγεται ότι η μαγειρική σόδα (γνωστή και ως όξινο ανθρακικό νάτριο) έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής, αλλά αν την έχετε για μερικά χρόνια, θα πρέπει να δοκιμάσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χάσει όλη της την ισχύ. Σε αντίθεση με το μπέικιν πάουντερ, η μαγειρική σόδα αντιδρά μόνο όταν προσθέτετε ένα οξύ στο διάλυμα.
Για να το δοκιμάσετε, προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και στη συνέχεια ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Όπως και το μπέικιν πάουντερ, αν βγάζει πολλές φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα, εξακολουθεί να είναι καλή.