Ποτέ μην πλένετε τα μανιτάρια πριν τα αποθηκεύσετε ή τα μαγειρέψετε γιατί η πορώδης υφή τους απορροφά το νερό, καταστρέφοντας τόσο τη γεύση όσο και την υφή. Διατηρώντας τα στεγνά διασφαλίζετε ότι θα παραμείνουν τραγανά, γήινα και νόστιμα στις συνταγές σας.
Η σπογγώδης υφή των μανιταριών
Τα μανιτάρια δεν είναι απλώς μύκητες. Είναι τα μικρά σφουγγάρια της φύσης. Η υφή τους είναι πορώδης και όταν τα πλένετε τα μανιτάρια, ειδικά κάτω από τρεχούμενο νερό, να το απορροφούν. Αυτό γίνεται πρόβλημα όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψετε. Γιατί καταλήγετε με λασπωμένα μανιτάρια που αχνίζουν. Επίσης, το επιπλέον νερό αραιώνει τη γεύση τους και χάνουν αυτή την πλούσια, γήινη γεύση τους.
Όταν τα πλένετε, αυτή η επιπλέον υγρασία όχι μόνο τα κάνει να λασπώνουν, αλλά μπορεί επίσης να τα μετατρέψει σε πουρέ όταν μαγειρεύονται. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα σοταρισμένα μανιτάρια σας καταλήγουν να μοιάζουν με ξεφουσκωμένο μπαλόνι αντί για εκείνα τα τραγανά χρυσαφένια που βλέπετε στις εκπομπές μαγειρικής, το πιθανότερο είναι ότι τα έχετε πλύνει εκ των προτέρων.
Επιπλέον, το να πλένετε τα μανιτάρια πριν τα βάλετε στο ψυγείο είναι εξίσου κακό. Η υγρασία οδηγεί σε ταχύτερο ρυθμό αλλοίωσης, με αποτέλεσμα τα μανιτάρια να γίνονται γλοιώδη και να κολλάνε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα είχαν αν αποθηκευόταν στεγνά.
Δείτε ακόμη Γιατί Δεν Πρέπει ΠΟΤΕ να Ξαναζεσταίνετε τα Ψάρια στο Φούρνο Μικροκυμάτων
Λοιπόν, πώς καθαρίζετε τα μανιτάρια;
Εάν το πλύσιμο αποκλείεται, πώς θα απαλλαγείτε από αυτήν την επίμονη βρωμιά; Πάρτε μια βούρτσα μανιταριών ή ένα υγρό χαρτί κουζίνας. Ένα γρήγορο σκούπισμα είναι ό,τι πραγματικά χρειάζονται τα μανιτάρια σας. Απλώς καθαρίστε απαλά τη βρωμιά με τη βούρτσα ή ταμπονάρετε απαλά με το χαρτιά. Σίγουρα, είναι λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά τα μανιτάρια σας θα διατηρήσουν την γεύση και την τέλεια υφή τους.