Είναι σύνηθες να βλέπετε λάδια από ελαιοκράμβη, καλαμπόκι και σπόρους στα ράφια σε προσιτές τιμές στο σούπερ μάρκετ. Ενώ διατίθενται στην αγορά ως μαγειρικά έλαια, υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία αν ότι αυτά τα είδη ελαίων μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή σας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Αυτά τα λάδια είναι συνήθως πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Ενώ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, η τυπική δυτική διατροφή περιλαμβάνει ήδη μεγάλη ποσότητα από αυτό. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία με τα ωμέγα-3, προάγοντας φλεγμονή στο σώμα.
Εξευγενισμένα και επεξεργασμένα
Αυτά τα έλαια είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η διαδικασία διύλισης αφαιρεί τα φυσικά θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που μπορεί να υπάρχουν στα ωμά έλαια, αφήνοντας πίσω ένα λάδι που είναι πιο εξευγενισμένο αλλά λιγότερο θρεπτικό.
Δείτε ακόμη Το Κόλπο για να Φτιάξετε Τραγανές Τηγανητές Πατάτες με πιο Υγιεινό Τρόπο
Σημείο χαμηλού καπνού
Τα φυτικά έλαια γενικά έχουν χαμηλό έως μέτριο σημείο καπνού, που είναι η θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να καίγεται και να αποδομείται. Το μαγείρεμα με αυτά τα έλαια σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τοξικών ενώσεων.
Υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό ότι αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.
Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το μαγείρεμα
Αν ψάχνετε για πιο υγιεινές επιλογές, σκεφτείτε λάδια που είναι λιγότερο επεξεργασμένα και πιο σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες. Εδώ είναι μερικές εναλλακτικές:
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και υγιή μονοακόρεστα λίπη, είναι μια εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία.
- Λάδι καρύδας: Έχει υψηλό σημείο καπνού και είναι σταθερό σε υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά.
- Έλαιο αβοκάντο: Γνωστό για το υψηλό σημείο καπνού του, είναι ιδανικό για μαγείρεμα και τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία.
- Βούτυρο Ghee: Έχει υψηλό σημείο καπνού και προσθέτει μια πλούσια γεύση, καθιστώντας το κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Δείτε επίσης Πως να Ξεπαγώσετε το Κρέας Διατηρώντας την Ποιότητά του