Το φυσικό μέλι, μια υγιεινή εναλλακτική της επεξεργασμένης ζάχαρης, είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα πεπτικά του ένζυμα. Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορούν συχνά νοθευμένα προϊόντα μελιού. Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να ελέγξετε την ποιότητα και τη γνησιότητα του μελιού σας.
Δοκιμή αντίχειρα: Το αγνό μέλι κολλάει στον αντίχειρά σας, ενώ το νοθεμένο τείνει να τρέχει.
Δοκιμή νερού: Σε ένα ποτήρι νερό, το αγνό μέλι βυθίζεται στον πάτο χωρίς να διαλυθεί.
Δοκιμή φωτιάς: Το αγνό μέλι μπορεί να ανάψει με σπίρτο, υποδεικνύοντας τη γνησιότητά του.
Δοκιμή ιξώδους: Το πραγματικό μέλι είναι παχύρρευστο, ρέει αργά, σε αντίθεση με το νοθευμένο που συνήθως ρέει σαν νερό.
Δοκιμή φλόγας: Το καθαρό μέλι θα αναφλεγεί όταν βυθιστεί ένα σπίρτο, σε αντίθεση με το νοθευμένο μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.
Δοκιμή γεύσης: Η γλυκιά γεύση του αγνού μελιού διαχέεται γρήγορα στο στόμα, σε αντίθεση με το νοθευμένο που αφήνει μια γλυκύτητα μεγαλύτερης διάρκειας.
Άρωμα: Το αγνό μέλι περιέχει μοναδικές πτητικές οργανικές ενώσεις από το νέκταρ, δίνοντάς του ξεχωριστά αρώματα.
Δοκιμή ιωδίου: Το ράντισμα με ιώδιο στο μέλι μπορεί να αποκαλύψει πρόσθετα αμύλου εάν το μέλι γίνει μπλε.
Δοκιμή χαρτιού: Ρίξτε μέλι σε χαρτί. Αν αφήσει υγρό σημάδι ή απορροφηθεί, σημαίνει προσθήκη νερού.
Κρυστάλλωση: Το φυσικό μέλι κρυσταλλώνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, ενώ το νοθευμένο παραμένει υγρό.
Δοκιμή ξυδιού: Αναμείξτε μέλι με ξύδι και νερό. Αν αφρίσει υποδηλώνει νοθεία.
Δοκιμή μυρμηγκιών: Τα μυρμήγκια συνήθως έλκονται από το νοθευμένο μέλι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ενώ αποφεύγουν το αγνό.
Δοκιμή ψωμιού: Απλώστε το μέλι στο ψωμί. Το αγνό θα σκληρύνει το ψωμί λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νερό.
Εμφάνιση: Το αγνό μέλι περιέχει φυσικές ακαθαρσίες όπως σωματίδια κεριού ή κόκκους γύρης και δεν είναι απόλυτα διαυγές.
Δείτε ακόμη Πως να Ξεχωρίσετε Εύκολα το Αγνό Ελαιόλαδο από το Νοθευμένο
Γιατί το νοθευμένο μέλι είναι επικίνδυνο
Το νοθευμένο μέλι αποτελεί σημαντική ανησυχία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Να γιατί μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνους:
Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Μεγάλο μέρος του μελιού που πωλείται στο εμπόριο είναι στην πραγματικότητα σιρόπι με γεύση, που αποτελείται κυρίως από σιρόπι ζάχαρης. Αυτή η νοθεία μετατρέπει αυτό που θα έπρεπε να είναι φυσικό προϊόν σε ουσιαστικά καθαρό σιρόπι ζάχαρης. Η υπερβολική κατανάλωση σιροπιού ζάχαρης μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη ζάχαρη.
Παραπλανητική θρεπτική αξία
Τα νοθευμένα μέλια συχνά αναπαράγουν τη γεύση και την εμφάνιση του αγνού, καθιστώντας δύσκολο για τους καταναλωτές να διακρίνουν μεταξύ των δύο. Ορισμένα προϊόντα αναφέρουν ρητά στις ετικέτες τους ότι περιέχουν αρωματικό σιρόπι, σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή γλυκόζη – σαφείς ενδείξεις ότι το προϊόν δεν είναι αγνό μέλι.