Κάθε χρόνο οφείλουμε να ψήσουμε μερικά ταψιά μελομακάρονα, μόνο και μόνο για να μυρίσει το σπίτι κανέλα, πορτοκάλι και γαρίφαλο.
Συνταγή για μελομακάρονα!
Υλικά για τα μελομακάρονα:
- 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1 1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 φλ. αλέυρι
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1/4 χυμό πορτοκάλι μαζί με 1 κ.γ σόδα
- Ξυσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
Υλικά για το σιρόπι:
- 1 φλ. τσαγιού μέλι
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 3/4 φλ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
Δείτε ακόμα: Συνταγή στρούντελ μήλο με καρύδια και σταφίδες!
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ το ξύσμα τα μυρωδικά και τον χυμό που έχουμε διαλύσει την σόδα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιμιγδάλι εναλλάξ με αλέυρι. Μόλις το πάρει όλο και γίνει ζύμη σταματάμε. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Πλάθουμε και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι να πάρει μια βράση. Μετά προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Σιροπιάζουμε έχοντας κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι. Τα βάζω σε πιατέλα και από πάνω πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλη επιτυχία!!!
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ και το μέλος Αλεξάνδρα Κυριάκη