Τα γλυκά της καρδιάς και της ανοιχτής αγκαλιάς, κεντημένα και λεπτοδουλεμένα όπως το άσπρο κέντημα.
Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Λιώνετε 2 φλιτζάνια βούτυρο. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το βούτυρο, 1 φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα 1 λεμονιού και ¼ κουτ. γλυκού σόδα που έχει διαλύσει μέσα στο χυμό 1 λεμονιού (προσοχή, διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό του λεμονιού πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει).
Προσθέτετε σιγά-σιγά περίπου ένα κιλό αλεύρι σκληρό και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη. Χτυπάτε στο μπλέντερ 100 γρ. καρύδια -όχι σκόνη για να «ακούγονται» λιγάκι- και ανακατεύετε με 1 κουτ. γλυκού κανέλα.
Παίρνετε μια δόση ζύμης (όπως στα μελομακάρονα), την ανοίγετε σε φύλλο στην παλάμη σας, τοποθετείτε ½ κουτ. γλυκού από το μίγμα καρύδια-κανέλα και κλείνετε απαλά σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
«Κεντάτε» από πάνω τα ισλί με το τσιμπιδάκι. Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερασμένο φούρνο 15 λεπτά σε 250 βαθμούς και 35 λεπτά στους 190. Τα αφαιρείτε μόλις ροδίσουν, αφήνετε να ξεκουραστούν 5 λεπτά και περιχύνετε με κρύο σιρόπι.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Evangelia Demeli-Sokou
Μην χάσετε
Φανταστική Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας
Πορτοκάλι με Σοκολάτα κουβερτούρα! Το απόλυτο γλυκάκι χωρίς θερμίδες