Τα κρητικά κουμπάνια είναι παραδοσιακό γλύκισμα σε χαρές και σε λύπες, σε γιορτές και σε καθημερινές μέρες. Σε πολλά μέρη τα φτιάχνουν και για πρωτοχρονιάτικο γλυκό. Σε κάποια μέρη της Ανατολικής Κρήτης είναι το γλυκό του γάμου.
Υλικά για τα κρητικά κουμπάνια:
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού κανελόζουμο ( το φτιάχνουμε βράζοντας 2 ξύλα κανέλας με νερό για λίγο, όπως το τσάι)
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλουσιά (τη φτιάχνουμε βράζοντας 1-2 κουταλιές στάχτη με νερό και φιλτράροντας σε σουρωτήρι που έχουμε βάλει λίγο βαμβάκι για να κρατήσει το κατακάθι)
1 ρακοπότηρο ρακή
3 ξηρές μαγιές
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (πάνω από ένα κιλό)
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 ξύλο κανέλας, μισό πορτοκάλι
Από πάνω τριμμένο καρύδι, καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλα
Εκτέλεση:
- Κάνουμε προζύμι με τις μαγιές, λίγη ζάχαρη, νερό και λίγο αλεύρι(πρέπει να είναι λίγο αραιή η ζύμη)και αφήνουμε να ανέβει.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε το προζύμι, το αλεύρι και ζυμώνουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
- Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο 1-2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
- Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια. Αφήνουμε να ανέβουν αφού τα σκεπάσουμε με μια πετσέτα. Το δεύτερο ανέβασμα διαρκεί λίγο, μέχρι να ζεσταθεί το ηλιέλαιο.
- Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τηγανίζουμε.
- Όταν ψηθούν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για λίγο και προσθέτουμε το μέλι, το πορτοκάλι, το ξύλο κανέλας.
- Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κουμπάνια μας στο σιρόπι το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.
- Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με το αλεσμένο καρύδι ,το σουσάμι και την κανέλα.
Μια συνταγή από την ομάδα ΦΑΓΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ και το μέλος Vasiliki Saltaoura
Δείτε ακόμη Σιροπιαστά Μπουρεκάκια με Μυζήθρα