Syntagesgiaolous.gr | Συνταγές για Φαγητά και γλυκά
Μαρμελάδες-ΣιροπιαστάΣυνταγές γλυκώνΣυνταγές των ομάδων του FBΧριστούγεννα

Κρητικά Κουμπάνια

Κρητικά Κουμπάνια
Κρητικά Κουμπάνια

Τα κρητικά κουμπάνια είναι παραδοσιακό γλύκισμα σε χαρές και σε λύπες, σε γιορτές και σε καθημερινές μέρες. Σε πολλά μέρη τα φτιάχνουν και για πρωτοχρονιάτικο γλυκό. Σε κάποια μέρη της Ανατολικής Κρήτης είναι το γλυκό του γάμου.

Υλικά για τα κρητικά κουμπάνια:

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού κανελόζουμο ( το φτιάχνουμε βράζοντας 2 ξύλα κανέλας με νερό για λίγο, όπως το τσάι)
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλουσιά (τη φτιάχνουμε βράζοντας 1-2 κουταλιές στάχτη με νερό και φιλτράροντας σε σουρωτήρι που έχουμε βάλει λίγο βαμβάκι για να κρατήσει το κατακάθι)
1 ρακοπότηρο ρακή
3 ξηρές μαγιές
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (πάνω από ένα κιλό)
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 ξύλο κανέλας, μισό πορτοκάλι
Από πάνω τριμμένο καρύδι, καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλα

Εκτέλεση:

  • Κάνουμε προζύμι με τις μαγιές, λίγη ζάχαρη, νερό και λίγο αλεύρι(πρέπει να είναι λίγο αραιή η ζύμη)και αφήνουμε να ανέβει.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε το προζύμι, το αλεύρι και ζυμώνουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο 1-2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
  • Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια. Αφήνουμε να ανέβουν αφού τα σκεπάσουμε με μια πετσέτα. Το δεύτερο ανέβασμα διαρκεί λίγο, μέχρι να ζεσταθεί το ηλιέλαιο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τηγανίζουμε.
  • Όταν ψηθούν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για λίγο και προσθέτουμε το μέλι, το πορτοκάλι, το ξύλο κανέλας.
  • Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κουμπάνια μας στο σιρόπι το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.
  • Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με το αλεσμένο καρύδι ,το σουσάμι και την κανέλα.

Μια συνταγή από την ομάδα ΦΑΓΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ και το μέλος Vasiliki Saltaoura

Δείτε ακόμη Σιροπιαστά Μπουρεκάκια με Μυζήθρα

Πόσο χρήσιμο ήταν το άρθρο?

Κλικ στα αστέρια να βαθμολογήσεις!

Μέσος όρος βαθμολογίας 0 / 5. βαθμοί: 0

Καμία βαθμολογία ακόμα! Γίνε ο πρώτος.

Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Σε ενδιάφέρουν

Αρακάς με Πατάτες

syntages gia olous

Cinnamon Rolls στο Air Fryer

syntages gia olous

Σπιτικά Σουδάκια

syntages gia olous

Εύκολα Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτόδεντρα

Jimmy Taylor

Λαχανοντολμάδες Χωρίς Κιμά

Jimmy Taylor

Τιραμισού Χωρίς Αυγά

syntages gia olous