Η κλασική συνταγή για γαλακτομπούρεκο όπως το έφτιαχναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας.
Υλικά για το γαλακτομπούρεκο:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό και 50 γρ. για την κρέμα
Σιρόπι:
3 κούπες τσαγιού ζάχαρη
3 κούπες τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλας
Χυμό από μισό λεμόνι και την φλούδα.
Εκτέλεση:
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά από το σημείο βρασμού.
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού την βανίλια και στην συνέχεια το σιμιγδάλι.
- Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί περνούμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύουμε.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα στο γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32 εκατοστά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε πρώτα ένα ένα.
- Ρίχνουμε την κρέμα την απλώνουμε. Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν και βουτυρώνουμε. Απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα πάνω στην κρέμα και τα βουτυρώνουμε. Κόβουμε τα φύλλα γύρω που περισσεύουν. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην αντίσταση στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Σιροπιάζουμε μόλις βγάλουμε από το φούρνο καυτό το γλυκό κρύο το σιρόπι.
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ και το μέλος Γιούλα Λαμπρογεωργου
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο