Η γλυκιά σιροπιαστή κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό και ταιριάζει τέλεια με παγωτό κρέμα ή παγωτό με σταφίδες και ρούμι.
Δοκιμάστε επίσης: Συνταγή για Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, σε αλμυρή εκδοχή!
Πώς να φτιάξετε γλυκιά κολοκυθόπιτα σιροπιαστή
ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό κολοκύθα τριμμένη
2 (σχεδόν) πακέτα φύλλο Βηρυτού
250 γρ. Βούτυρο ( ένα πακέτο δηλαδή φρέσκο )
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. σταφίδες ξανθές
1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
1/2 φλ. σιμιγδάλι
1 Κ. κανέλα
1/3 Κ. γαρίφαλο
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
χυμός από μισό λεμόνι
1-2 ξύλα κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στρίβουμε καλά την κολοκύθα και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη φρυγανιά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε απαλά.
Απλώνουμε το ένα πακέτο φύλλα στο ταψί μας και τα αλείφουμε ανάμεσα με μπόλικο λιωμένο Βούτυρο.
Βάζουμε τη γέμιση, στρώνουμε όμορφα να πάει παντού και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένο κι αυτά.
Το ταψί μας κι αυτό αλειμμένο με Βούτυρο. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε την πίτα να είναι χλιαρή και την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε την πίτα να τραβήξει το σιρόπι για 30 – 40 λεπτά.
Δοκιμάστε επίσης: Μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα – Η απόλυτη καλοκαιρινή πίτα
Μια συνταγή από την ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ και το μέλος Sunday Lous