Λαχταριστά ντολμαδάκια γιαλαντζί για να φαγωθούν και να κεραστούν. Εύκολα, γρήγορα φτιάχνετε ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς κιμά για όλες τις περιστάσεις.
Για τα ντολμαδάκια
250 γρ. αμπελόφυλλα
1/2 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
14 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. ζεστό νερό
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι – Πιπέρι
Για την κατσαρόλα
1/2 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ζεστό νερό
1 λεμόνι το χυμό του
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει στο οποίο ρίξαμε και λίγο αλάτι.
Τα βάζουμε να στραγγίσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν.
Προσθέτουμε το ρύζι και το φέρνουμε 2-3 γύρες.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει ώσπου να εξατμιστεί το νερό.
Όταν μισοκρυώσει βάζουμε σε κάθε φύλλο ένα κουτ. γλ. γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε ένα πιάτο από επάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου τα ντολμαδάκια πιούν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Δοκιμάζουμε και αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το βράσιμο.
Αυτή τη φορά τα έκανα στη χύτρα και τα έβρασα 10′ από τη στιγμή που σηκώθηκε η βαλβίδα.
Μια συνταγή από την ομάδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR και το μέλος Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου