Μια συνταγή για πεντανόστιμες ντομάτες γεμιστές ορφανές που συνοδεύεται με πατάτες, φέτα και φρέσκο ψωμί.
Υλικά για τις ντομάτες γεμιστές ορφανές:
13 ντομάτες (τόσες πήρε το ταψί)
15-16 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
Μια χούφτα μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
Μια χούφτα άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
Δυο κλωνάρια δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένα
250 ml ελαιόλαδο
Ενάμιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
100 ml νερό
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε την σάρκα τους (κρατάμε την σάρκα μαζί με τους σπόρους όχι το ζουμί).
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα περνάμε στο μπλέντερ μαζί με την σάρκα από τις τομάτες.
- Βάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά κρατώντας στην άκρη 1/4 του λαδιού.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να μαλακώσει το ρύζι (το αφήνουμε 5 λεπτά αφού έχουμε ανακατέψει).
- Γεμίζουμε τις ντομάτες σχεδόν μέχρι πάνω και κλείνουμε με τα καπάκια τους.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω στις κλειστές ντομάτες και τις αλείφουμε με ένα πινέλο.
- Ότι μίγμα περισσέψει το ρίχνουμε ανάμεσα ρίχνοντας και ελάχιστο νερό στο ταψί (1/4 του ποτηριού των 250 ml, όχι πιο πολύ γιατί θα βγάλουν και οι τομάτες). Σε περίπτωση που βγάλουν πολύ νερό ενδιάμεσα βγάζουμε το ταψί και αφαιρούμε λίγο νερό με ένα κουτάλι.
- Ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο στους 180 χωρίς αέρα για μισή ώρα και μετά στον αέρα για ακόμη μισή ώρα (ανάλογα τον φούρνο).
- Αν θέλετε βάζετε και πατάτες ανάμεσα στα κενά για να μην ανοίγουν οι ντομάτες. Προτιμούμε ρύζι Καρολίνα γιατί έχει περισσότερο άμυλο από τα υπόλοιπα ρύζια και έτσι βγαίνει τέλειο το φαγητό μας.
- Μαλακό το ρύζι και σωστά ψημένες οι ντομάτες (όχι καμένες).
Μια συνταγή από την ομάδα ΦΑΓΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ και το μέλος Hlias Koutsos
Δείτε επίσης Κολοκυθάκια Γεμιστά
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο