Φτιάξτε τη δική σας σπιτική λακέρδα από παλαμίδα που είναι ο απόλυτος ουζομεζές.
Υλικά για τη σπιτική λακέρδα από παλαμίδα:
Μια μεγάλη παλαμίδα
Αλάτι χοντρό ή ημίχονδρο
Λευκό ξίδι
Ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
- Κόβω σε λεπτές φέτες το ψάρι γύρω στα δύο, το πολύ τρία εκατοστά.
- Στρώνω στον πάτο ενός τάπερ μια στρώση αλάτι και την ισιώνω.
- Βάζω μια σειρά φέτες παλαμίδα.
- Τις καλύπτω να σκεπαστούν με αλάτι.
- Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν οι φέτες και καλύπτω την επιφάνεια καλά με αλάτι.
- Καπακώνω το τάπερ και αφήνω 24 ώρες να “ψηθεί” (εκτός ψυγείου φυσικά!).
- Έπειτα, τινάζω το πολύ αλάτι σε μια σακούλα μη βουλώσει η αποχέτευση της κουζίνας.
- Ξεπλένω παντελώς το αλάτι, ξαναβάζω τις φέτες στο τάπερ, τις καλύπτω με το ξίδι και τις αφήνω να “ποτίσουν” 2-3 ώρες.
- Μετά, ξεπλένω τις φέτες από το ξίδι, τις επανατοποθετώ στο τάπερ, τις καλύπτω με ηλιέλαιο και τις βάζω στο ψυγείο.
Δείτε ακόμη Σαρδέλες στη Λαδόκολλα
Σημειώσεις:
- Αν κόψετε χοντρές τις φέτες δεν θα “ψηθούν” τόσο καλά.
- Επειδή η παλαμίδα έχει λίγο βαριά μυρωδιά, για να απαλλαγείτε από αυτήν, βάλτε πρώτα τις φέτες, σε ελαφρά χλιαρό νερό 10 λεπτά και μετά για άλλα 10 λεπτά σε πολύ κρύο νερό
- Η πολύ καλή λακέρδα γίνεται με τορίκι ή παλαμίδα σάρδα ή ρίκι όπως είναι η κατά τόπους ονομασία του συγκεκριμένου είδους. Η διαφορά της με την κοινή παλαμίδα είναι οι ραβδώσεις και η πιο λευκή σάρκα της.
Μια συνταγή από την ομάδα ΦΑΓΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ και το μέλος Μοσχίδης Παναγιώτης
Επιμέλεια συνταγής Toftiaxa.gr
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο