Όταν σας πιέζει ο χρόνος, μπορεί να φαίνεται εύκολη λύση να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό βρύσης για μαγείρεμα. Σε τελική ανάλυση, είναι ήδη ζεστό – ποιο είναι το κακό; Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυτήν την κοινή πρακτική, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την υγεία και ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση από επιβλαβείς χημικές ουσίες έως βακτηριακούς κινδύνους.
Μόλυβδος και άλλοι ρύποι
Σε πολλά παλαιότερα σπίτια, τα υδραυλικά περιέχουν μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να εκπλυθεί στο ζεστό νερό πιο εύκολα από το κρύο. Ακόμη και τα σύγχρονα σπίτια δεν είναι απρόσβλητα. Άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο νερό όταν θερμαίνονται. Ούτε το βραστό νερό από τη βρύση αργότερα δεν θα αφαιρέσει αυτά τα μέταλλα. Οπότε το μαγείρεμα με ζεστό νερό της βρύσης μπορεί να δώσει στο γεύμα σας μια ανεπιθύμητη δόση βαρέων μετάλλων.
Πέρα από τα μέταλλα, το ζεστό νερό της βρύσης μπορεί να διαλύσει άλλες ανεπιθύμητες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την επεξεργασία του νερού όπως το χλώριο ή η χλωραμίνη για την απολύμανση. Και αυτές μπορούν να αντιδράσουν με θερμαινόμενο νερό για να σχηματίσουν υποπροϊόντα που είναι επιβλαβή σε μεγάλες ποσότητες. Αν και αυτά τα επίπεδα είναι ρυθμισμένα και συνήθως ασφαλή για κατανάλωση κρύου νερού, η θέρμανση επιταχύνει τη χημική διάλυση, αυξάνοντας την έκθεσή σας κατά το μαγείρεμα.
Ο κίνδυνος της μικροβιακής ανάπτυξης
Τα βακτήρια μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα συνδέατε με το νερό της βρύσης, αλλά το στάσιμο νερό στο υδραυλικό σύστημα του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για μικροοργανισμούς όπως η Legionella, που ευδοκιμούν σε ζεστές συνθήκες. Όταν τραβάτε ζεστό νερό από τη βρύση, ενδέχεται να εισάγετε άθελά σας βακτήρια που επέζησαν από τη διαδικασία θέρμανσης. Το μαγείρεμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες συνήθως θα τα σκοτώσει, αλλά ο κίνδυνος είναι αρκετός για τους ειδικούς να προειδοποιούν κατά της απευθείας χρήσης ζεστού νερού από τη βρύση.
Καφές ή τσάι; Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό βρύσης
Μπορεί να πιστεύετε ότι το ζεστό νερό της βρύσης είναι τέλειο για να φτιάξετε ένα γρήγορο φλιτζάνι καφέ ή τσάι, αλλά δεν είναι καλή ιδέα. Οι ίδιες ανησυχίες σχετικά με την έκπλυση μετάλλων και χημικών υποπροϊόντων ισχύουν και εδώ. Επιπλέον,το ζεστό νερό της βρύσης συχνά δεν είναι αρκετά ζεστό για να τα παρασκευάσει σωστά, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια και η γεύση. Αντίθετα, ζεστάνετε κρύο νερό σε βραστήρα ή καφετιέρα για ένα ασφαλές και νόστιμο ρόφημα.
Δείτε ακόμη Γιατί ΔΕΝ Πρέπει Ποτέ να Ψήσετε μια Πατάτα σε Αλουμινόχαρτο