Η συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας ολικής αλέσεως έχει περισσότερες φυτικές ίνες από την κανονική και αφομοιώνεται πιο αργά από τα επεξεργασμένα δημητριακά. Είναι μαλακή και τραγανή και αποτελεί την τέλεια βάση για τα αγαπημένα σας υλικά για πίτσα.
Συστατικά για τη σπιτική ζύμη πίτσας ολικής αλέσεως:
185 ml ζεστό νερό (45°C max)
Μισό κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο – (το εξαιρετικό παρθένο είναι καλύτερο για γεύση)
Μισή κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικό, αλλά προσθέτει στη γεύση)
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
Δείτε ακόμη Πως να Φτιάξετε Ζύμη Πίτσας με Γιαούρτι
Πώς να φτιάξετε ζύμη πίτσας ολικής αλέσεως – Βήμα προς βήμα
Σε μια κανάτα ανακατεύετε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνετε για 5 λεπτά. Χτυπάτε το λάδι και το μέλι και το προσθέτετε.
Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε λίγη ποσότητα από το υγρό.
Με ένα πιρούνι τραβάτε το αλεύρι στη μέση και αρχίζετε να ανακατεύετε. Συνεχίζετε να προσθέτετε το υγρό σιγά σιγά ενώ ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για 5 λεπτά.
Βάλτε τη μπάλα ζύμης σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και γυρίστε την να καλυφθεί με λάδι.
Σκεπάστε με ένα υγρό πανί ή μεμβράνη τρόφιμων και αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα ώστε να φουσκώσει (θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος).
Εναλλακτικά μπορείτε να φουσκώσετε τη ζύμη στο φούρνο. Προθερμάνετέ τον στη χαμηλότερη θερμοκρασία και μόλις την φτάσει, σβήστε τον. Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος, βράστε νερό σε μπρίκι. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ σε σχάρα στο κέντρο του φούρνου και ένα άλλο μπολ στο κάτω ράφι με 750 ml (3 φλιτζάνια) βρασμένο νερό. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε για μια ώρα. Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάλτε τη ζύμη και ζυμώστε ξανά για 5 λεπτά. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και την χρησιμοποιείτε αμέσως ή βάλτε την στην κατάψυξη.
Δείτε επίσης Η πιο λαχταριστή ζύμη για πίτσα χωρίς αλεύρι ιδανική για βραδυνό