Η κλασική συνταγή για αυθεντικά σπιτικά ψωμάκια τσιαπάτα, με αφράτη μαλακή ψίχα και τραγανή κρούστα. Στα ιταλικά σημαίνει “παντόφλα” λόγω του σχήματός της.
Υλικά για τα σπιτικά ψωμάκια τσιαπάτα:
3¼ κούπες αλεύρι σκληρό
1½ κ.γ. αλάτι
1κγ ζάχαρη
1½ κ.γ. ξηρή μαγιά
1κσ λάδι
1½ κούπες χλιαρό νερό
Σημείωση: Οι κούπες και τα κουταλάκια που χρησιμοποιώ είναι πάντα της ζαχαροπλαστικής.
Δείτε ακόμη Νόστιμο Σπιτικό Ψωμί σε 6 Λεπτά Εύκολα και Οικονομικά
Εκτέλεση:
- Σ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα με το χερούλι μέσα στη ζύμη, (το λεπτό μερος, επειδή κολλάει πολύ), μέχρι να γίνει μια ζύμη που κολλάει.
- Την αφήνουμε 1½ ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Βρέχουμε τα χέρια μας και τραβάμε τις άκρες τις ζύμης προς τα μέσα, κάνουμε διπλώματα δηλαδή, κι από τις 4 πλευρές.
- Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για καμιά ώρα, και επαναλαμβάνουμε τα διπλώματα για δύο ακόμα φορές (3φορες σύνολο).
- Μετά το 3ο δίπλωμα, βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε σε μέγεθος περίπου σαν τα ψωμάκια του μπέργκερ, αρκεί να είναι περίπου ίσα για να ψηθούν το ίδιο.
- Τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα ή οτιδήποτε τα χωράει, περνάμε με ελάχιστο λάδι, και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20′.
- Τα ψήνουμε στους 230 °C, για 30′.
- Ψεκάζουμε με νερό κάθε 7 λεπτά για κρατσανιστή κρούστα.
Μια συνταγή από την ομάδα Σαν το φαΐ εν έχει και το μέλος Eftychia Agapiou Gebhard
Δείτε επίσης Ψωμάκια Ατσμά
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και ιδέες!!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο